Acasă Politic PMP și USR contestă la CCR Legea editurii unice

PMP și USR contestă la CCR Legea editurii unice

DISTRIBUIȚI

145413 – 21032018 –  PMP  și USR vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul de lege al Guvernului României de înființare a unei edituri unice care va avea monopol pe piața manualelor școlare, considerând că încalcă principiul funcționării pieței economice al mecanismelor concurențiale.

Prin înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. care va prelua elaborarea, editarea și tipărirea manualelor școlare, MEN consideră că va rezolva problema manualelor școlare, însă parlamentarii opoziției cred că, de fapt, ascunde propria incompetență, pentru că proiectul de lege va elimina mediul concurențial normal, va falimenta și instaura monopolul  asupra unui segment de piață,  subminând astfel o industrie de 15 milioane de euro.

Din perspectiva sistemului educațional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educațional și prin controlarea ideologică a învățământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacității de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație.

În ciuda obiecțiilor ridicate de Consiliul Concurenței și de Consiliul Legislativ cu privire la impactul anticoncurențial pe care acest proiect de lege l-ar putea avea, Guvernul României, prin Ministerul Educației Naționale, sfidează recomandările instituțiilor abilitate și încalcă  principiile democratice și liberale care ar trebui să guverneze economia de piață”, precizează deputatul Ionuț Simionca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.