Acasă Politic PSD: La muncă egală, salariile trebuie să fie egale, la fel și...

PSD: La muncă egală, salariile trebuie să fie egale, la fel și contribuțiile pentru pensii

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 145046 – 01032018 – Femeile care se vor confrunta cu sărăcia la bătrânețe vor fi mai numeroase decât bărbații în Uniunea Europeană, este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană. Riscul este de 22% în cazul fostelor salariate, față de 16%, în cazul foștilor lor colegi. Cauzele sunt discrepanțele salariale din acest moment.  La muncă egală, femeile sunt plătite mai puțin, cu 16% mai puțin în Europa, doar 5,5% în România. Este informația transmisă de către deputatul Roxana Mînzatu, membru al Comisiei de afaceri europene.

”Azi, la Bruxelles, femeile din Partidul Socialiștilor Europeni PES marchează ziua egalității salariale între femei și bărbați, căutând soluții privind pensiile. Femeile, când se pensionează, la capătul unei slujbe similare, primesc pensii mai mici decât bărbații. Explicațiile sunt multiple, au legătură și cu maternitatea, dar nu numai. Aici situația este dramatică în România, nu doar în UE, și necesită o aplecare și din partea Parlamentului. Dacă la nivel european diferența la pensii, după muncă egală pe parcursul vieții active, este undeva la 39%, în România, din păcate, depășește 55%. Să pleci de la o diferență salarială de 5,5% și să ajungi la o diferență de 10 ori mai mare la pensie, înseamnă o problemă a calculării contribuțiilor. Așadar este prioritar să ne preocupăm de acest aspect, al remunerării egale între femei și bărbați, la muncă egală. Și este important că legea pensiilor este o prioritate legislativă de calitatea căreia beneficiază pensionarii și pensionarele de azi, dar și de mâine”.

Mesajul deputatului de Brașov a fost transmis în plenul Camerei Deputaților în susținerea, de către grupul PSD, a opiniei Parlamentului român referitoare la Comunicarea Comisiei privind Planul de acţiune al UE 2017 – 2019 Combaterea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi.

”Este extrem de important, în contextul acestor statistici dramatice, că PSD pregătește și își asumă, curajos, o nouă lege justă, a pensiilor. Am început cu trecerea contribuțiilor de la angajator, la angajat, pentru ca în fondul lui de pensie să ajungă mai mulți bani. Și am oferit protecția cuvenită, celor care aveau doar un contract part-time, din diferite motive. Part-time-ul, peste tot în UE, este un compromis acceptat mai ales de mame care alocă timpul lor creșterii copiilor.  Facem toate aceste lucruri pentru cetățenii români, femei și bărbați. În acest fel, însă, ne vom și armoniza înaintea altor state, cu politicile europene în domeniul egalităţii de gen și cu valori fundamentale europene, menționate în tratate, precum remunerația egală la muncă egală”, adaugă parlamentarul PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.