Acasă Externe Putin, încă 6 ani la Kremlin

Putin, încă 6 ani la Kremlin

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Adevărul

145334 – 19032018 – În vârstă de 65 de ani, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost reales cu 76,67% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, anunţă Agerpres, cu referire la anunțul de luni dimineaţa al Comisiei Electorale Centrale din Federația Rusă. Participarea la vot a fost de 67,4%, menţionează AFP.

Putin a obţinut astfel al patrulea mandat prezidenţial, fără a mai fi necesar al doilea tur de scrutin. Rezultatul său este mai bun decât la precedentele alegeri, din 2012, şi decât previziunile sondajelor de opinie dinaintea alegerilor.

Acest al patrulea mandat îl va ţine pe Putin la putere până în 2024, aproape la un sfert de secol după ce a fost desemnat succesorul său de Boris Elţîn.

Potrivit AFP, opoziția a reclamat că rezultatele au fost fraudate, au fost raportate cazuri de fraudă, iar Kremlinul a solicitat o prezență ridicată pentru a da o mai mare legitimitate celui de-al patrulea termen istoric al lui Putin.

Putin, care și-a extins puterea până cel puțin în 2024, este deja liderul cu cel mai lung mandat la conducerea Rusiei, de la Stalin.

Împotriva lui Putin au candidat șapte candidați, dar criticul său cel mai vocal, Alexei Navalny, nu a putut candida, din cauza unei condamnări.

Scrutinul din Federația Rusă a avut loc pe fondul unei reintensificări a tensiunilor cu Occidentul.

Acuzat de Londra că a „ordonat” otrăvirea unui fost agent dublu rus în Anglia, criticat de ONU din cauza susţinerii lui Bashar al-Assad în Siria, confruntat cu noi sancţiuni din Statele Unite vizând Moscova din cauza amestecului în alegerea lui Donald Trump în 2016, Putin a fost supus unui adevărant torent de critici, de o rară intensitate, în ultima sa săptămână de campanie.

Dezminţiri, schimburi de acuzaţii şi ameninţări cu represalii reciproce care au marcat săptămâna rezumă un mandat marcat de o întoarcere în forţă a Rusiei pe scena internaţională, dar şi instalarea unei atmosfere de cvasi-Război Rece pe fondul conflictului sirian, anexării Crimeei şi insurecţiei în estul Ucrainei a separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova, acuză Kievul şi Occidentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.