Acasă Social Aparare Reuniunea miniștrilor Apărării – ”Bucharest 9”

Reuniunea miniștrilor Apărării – ”Bucharest 9”

DISTRIBUIȚI
foto:mapn.ro

 145247 – 14032018 – ”Suntem, la nivel aliat,  în plin proces de pregătire a viitorului Summit. Astăzi, prezenţa aliată avansată este materializată pe întregul Flanc Estic al Alianţei, atât în partea de nord-est, arealul baltic, cât şi în partea de sud-est, pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră. Continuăm să ne focalizăm major asupra implementării sale şi, în acest context, aşteptăm în iulie decizii importante cu relevanţă pentru postura de apărare şi descurajare aliată”. Afirmaţia îi aparţine ministrului român al Apărării, Mihai Fifor, și a fost susţinută la Reuniunea ”B9”, alături de omologii aliaţi reprezentând țările participante la Inițiativa ”Bucharest 9” şi reprezentaţii SUA şi NATO, ca observatori, activitate care a avut loc marți,  13 martie, la Palatul Parlamentului.

În deschiderea lucrărilor, ministrul Mihai Fifor a declarat că ”este momentul maximizării rolului de descurajare a mijloacelor de apărare pe care le avem la dispoziţie şi apreciem că acest aspect trebuie să se regăsească în cadrul viziunii strategice a Alianţei Nord-Atlantice pe termen mediu şi lung. Aceasta înseamnă, în fapt, continuarea eforturilor de adaptare a posturii NATO de descurajare şi apărare la realităţile strategice curente”.

Sesiunile de lucru ale ministerialei în format B9 au adus în atenţia delegaţiilor teme precum procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile și amenințările provenind din vecinătatea estică a Alianței, consolidarea relaţiei dintre NATO şi UE, modalități de consolidare a cooperării între statele aliate inclusiv prin asigurarea complementarității cu alte formate regionale, precum Inițiativa europeană în domeniul apărării/EDI, respectiv Inițiativa celor Trei Mări.

În cadrul primei sesiuni de lucru, au fost evaluate arhitectura de securitate pe întregul flanc estic şi modalităţi concrete prin care se pot formula răspunsuri adaptate în cadrul aliat. Cea de-a doua sesiune s-a axat pe stadiul implementării deciziilor aliate de la Varşovia pe linia prezenţei înaintate, precum şi aşteptările privind Summit-ul NATO din 2018, iar în cea de a treia sesiune au fost abordate aspecte referitoare la interoperabilitatea și mobilitatea forțelor pe flancul estic.

Miniştrii Apărării şi reprezentanţii SUA şi NATO prezenţi la reuniunea B9 au subliniat nevoia de coerenţă pe flancul estic şi unitate a statelor din această regiune în faţa ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii. În context, ministrul Mihai Fifor a punctat importanţa coerenţei de ansamblu a posturii de descurajare şi apărare, în cadrul mai larg al necesităţii consolidării profilului regiunii Mării Negre la nivel aliat. De asemenea, oficialii prezenţi au avut un schimb de opinii asupra politicii aliate pe subiectul Rusia, punctând importanţa unităţii aliate în ceea ce priveşte relaţia dintre NATO şi Rusia. Totodată, au fost dezbătute aspecte privind consolidarea interoperabilității forțelor aliaților în formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, creșterea mobilității trupelor pe flancul estic, precum și referitoare la o abordare comună în domeniul consolidării cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană.

În cadrul conferinţei de presă comune susţinută de miniştrii Apărării român şi polonez, ambii oficiali au reconfirmat faptul că această reuniune aduce o “contribuţie semnificativă la conturarea viziunii privind viitoarele dezvoltări la nivelul securităţii şi apărării, în acord cu eforturile comune în ceea ce priveşte procesul de adaptare al Alianţei Nord-Atlantice”.

În programul reuniunii B9 au fost prevăzute întâlniri cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul cărora preşedinţii celor două camere au transmis un mesaj de susţinere pentru discutarea problematicilor de securitate şi apărare de pe flancul estic, în formatul B9, în vederea asigurării coerenţei, precum şi importanţa apartenenţei la NATO şi parteneriatului strategic cu SUA.

Cu prilejul reuniunii B9, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu oficialii prezenţi la Bucureşti. Agenda de discuţii s-a axat cu precădere asupra pregătirii Summit-ului NATO din iulie. În acest context, au fost subliniate necesitatea continuării eforturilor comune pentru asigurarea unităţii aliaţilor estici în faţa ameninţărilor, nevoia de proiectare a stabilităţii în vecinătăţile imediate ale NATO, importanţa prezenţei SUA pe flancul estic ca dovadă a angajamentul ferm faţă de stabilitatea regiunii, precum şi nevoia de dezvoltare a relaţiei transatlantice în vederea asigurării securităţii întregii Alianţe.

În cadrul prânzului de lucru găzduit de Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, oficialii din statele B9, SUA şi NATO au avut prilejul de a discuta oportunităţi viitoare de dezvoltare a cooperării în cadrul acestui format B9, în vederea asigurării unităţii pe flancul estic.

Cu prilejul reuniunii B9, ministrul Mihai Fifor a avut discuţii bilaterale cu omologul polonez, Mariusz Blaszczak, în vederea coordonării în perioada următoare pe aspecte concrete ale cooperării dintre România şi Polonia, dar şi în cadrul aliat, în vederea pregătirilor deciziilor ce urmează a fi luate de şefii de stat şi guvern la Summit-ul NATO din iulie.

Iniţiativa ”Bucharest 9” a fost lansată de România, în parteneriat cu autorităţile de la Varşovia, în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului şi consultărilor între nouă aliaţi: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.