Acasă Economie România va organiza o întâlnire pe ODD 17

România va organiza o întâlnire pe ODD 17

DISTRIBUIȚI

Invitați –  statele Uniunii Europene, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic și țări din Asia Centrală

145277 – 15032018 – Consilierul de stat László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a reprezentat Guvernul României la Consiliul OECD de la Paris.

Potrivit unui comunicat de presă, László Borbély a  prezentat progresele României în domeniul dezoltării durabile și a implementării Agendei 2030, subliniind dorința României de a deveni membru cu drepturi depline al organizației.

Comunicatul face referire la ”semnalele pozitive” primite din partea secretarului general al OECD, Angel Gurria, potrivit căruia ”România este bine poziționată” și ”acest lucru se va întâmpla cât mai curând posibil”.

În contextul reuniunii, László Borbély a avut și o întrevedere bilaterală cu Alenka Smerkolj, ministrul Dezvoltării și Coeziunii Europeane din Slovenia, cu care a discutat stadiul implementării Agendei 2030 în cele două țări.

,,România a evoluat constant, avem acțiuni în derulare și rezultate pe care le putem prezenta. Înființarea Departamentului pentru Dezvoltare este însuși un rezultat și o confirmare a faptului că țara noastră crede în principiile dezvoltării durabile și își asumă implementarea Agendei 2030. De astfel, Agenda 2030 este o prioritate și în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene din prima parte a anului 2019. În acest sens vom organiza o întâlnire importantă pe ODD 17 (cele 17 obiective de dezvoltare durabilă aflate pe Agenda 2030 – n.r.) privind parteneriatul, la care vom  invita  statele Uniunii Europene, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic și țări din Asia Centrală”, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély.

Reamintim că România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.

Criteriilor de aderare vizează existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale, dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat, principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie, consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

Aceste criterii sunt evaluate pe baza unor parametri cuantificabili, adoptaţi recent (iunie 2017) şi stipulaţi în documentul cadru privind extinderea OCDE (http://www.oecd.org)

De asemenea, este necesar și consensul politic al membrilor OCDE pe marginea unei candidaturi, mai exact susţinerea politică a membrilor organizaţiei pentru aderare.

 

Şedinţa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) in septembrie 2017 s-a terminat fără a lua o decizie în privinţa candidaturii României.

Principalele avantaje ale posibilei aderări a României la OCDE:

Beneficiul apartenenţei României la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine;

Beneficiul exemplului. Imaginea favorabilă a României atât faţă de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cât şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc.);

Beneficiul expertizei. Accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.)

Beneficiul accesului României la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală;

Beneficiul asistenţei în materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodică de evaluări ale politicilor României în domenii specifice (peer reviews) şi emiterea recomandărilor privind îmbunătăţirea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.