Acasă Politic ”România face un pas înainte în politica ecologică”

”România face un pas înainte în politica ecologică”

DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook

– 145363 – 20032018 –Prin declarația politică ”România face un pas înainte în politica ecologică”, deputatul Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, salută adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 și care vizează transpunerea Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE privind reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire.

Proiectul de lege, sprijinit de Guvernul României, a primit la data de 7 martie 2018 raport favorabil de la Comisia de mediu și echilibru ecologic, iar miercuri, 14 martie 2018, a fost adoptat de Camera Deputaților cu 255 de voturi pentru. Prin acest demers legislativ, afirmă Claudiu-Augustin Ilișanu în declarația sa politică, se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piaţanaţională a pungilor de transport din plastic subţireşi foarte subţire cu mâner, urmând ca, de la 1 ianuarie 2019, să fie interzisă comercializarea acestora.

Este cert faptul că unele țări europene, printre care și România, erau deficitare la acest capitol. Dacă aruncăm o privire la nivel european, constatăm următoarele: în anul 2010, în Europa au fost utilizate circa 95 de miliarde de pungi de transport din plastic, ceea ce înseamnă 198 de pungi pe cap de cetățean, iar aproximativ 90% din ele erau pungi subțiri care, cel mai probabil, nu au fost refolosite, ci aruncate. Aceste cifre ar trebui să ne îngrijoreze!”.

România se aliniază cu pași repezi țărilor europene cu o politică de mediu conștientă: “Coaliția PSD-ALDE reușește, în martie 2018, să ducă România mai departe în politica de mediu, astfel introducerea pe piața națională și comercializarea pungilor de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner va fi interzisă în țara noastră. Proiectul de lege își dorește, de asemenea, să creeze o infrastructură de substituire, operând pentru creșterea responsabilității operatorilor economici care introduc pe piaţanaţională pungi de transport din plastic biodegradabile şi compostabile. De asemenea, operatorii care comercializează produse în ambalaje primare reutilizabile au obligaţia de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului”.

După cum susșine parlamentarul, votul în unanimitate pe acest proiect de lege certifică dorința coaliției pentru o Românie a echilibrului ecologic. Ilișanu conchide: “România face prin astfel de proiecte eforturi considerabile în politica de mediu, eforturi care, cu siguranță, vor genera permanente progrese ecologice, pentru ca țara noastră să rămână în armonie cu mediul, iar generațiile viitoare să moștenească o Românie mai curată și mai sănătoasă!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.