Acasă Externe Agenda Europeana UE ia măsuri pentru crearea armatei europene

UE ia măsuri pentru crearea armatei europene

Plan de acțiune privind mobilitatea militară

DISTRIBUIȚI

145543 – 28032018 – Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate au prezentat astăzi un plan de acțiune privind îmbunătățirea mobilității militare în interiorul și în afara Uniunii Europene.

Se are în vedere facilitarea circulației trupelor și a mijloacelor militare printr-o serie de măsuri operaționale pentru îndepărtarea barierelor fizice, procedurale sau normative care împiedică mobilitatea militară. Colaborarea strânsă cu statele membre ale UE și cu toți actorii relevanți va fi esențială pentru punerea în aplicare a acestui plan de acțiune.

Planul se bazează pe Foaia de parcurs privind mobilitatea militară, elaborată în cadrul Agenției Europene de Apărare. Sunt propuse:

  • Cerințele militare: Acesta reprezintă punctul de plecare pentru o abordare coordonată și eficientă a mobilității militare în întreaga UE. Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) și Statul-Major al UE vor elabora cerințe militare, care să reflecte nevoile UE și ale statelor sale membre, inclusiv în ceea ce privește infrastructura necesară pentru mobilitatea militară. Consiliul este invitat să examineze și să valideze aceste cerințe militare până la jumătatea anului 2018.
  • Infrastructura de transport: Politica în domeniul infrastructurii și al investițiilor oferă oportunități pentru mai multe sinergii între nevoile civile și cele militare. Până în 2019, Comisia va stabili care dintre părțile rețelei transeuropene de transport sunt adecvate pentru transportul militar, ocupându-se inclusiv de adaptările necesare ale infrastructurii existente (de exemplu, înălțimea sau capacitatea portantă a podurilor). Va fi elaborată o listă de proiecte prioritare. Comisia va lua în considerare un eventual sprijin financiar suplimentar pentru aceste proiecte în următorul cadru financiar multianual.
  • Aspecte normative și procedurale: Comisia va examina opțiunile disponibile pentru a raționaliza și simplifica formalitățile vamale necesare operațiunilor militare și va evalua necesitatea alinierii normelor privind transportul mărfurilor periculoase în domeniul militar. În paralel, Agenția Europeană de Apărare va sprijini statele membre în elaborarea unor mecanisme privind autorizațiile de circulație transfrontalieră.

Comisia, Serviciul European de Acțiune Externă și Agenția Europeană de Apărare se vor coordona cu statele membre pentru punerea în aplicare efectivă a planului. Ele vor fi desfășurate cu respectarea deplină a suveranității statelor membre asupra teritoriului lor național și a proceselor decizionale naționale. Totodată se va asigura coordonarea cu eforturile depuse în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO) și al proiectului PESCO separat privind mobilitatea militară. Cooperarea și consultarea cu NATO privind aspectele legate de mobilitatea militară vor fi urmărite în continuare în contextul punerii în aplicare a declarației comune, pentru a se asigura coerența și sinergiile.

Planul de acțiune va fi transmis statelor membre ale UE pentru examinare și aprobare, astfel încât primele acțiuni să se desfășoare în lunile următoare.

Un prim raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a acestui plan de acțiune va fi prezentat statelor membre până în vara anului 2019.

 

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Juncker a subliniat necesitatea de a crea, până în 2025, o uniune europeană a apărării în toată puterea cuvântului.

Planul de acțiune are la bază Comunicarea privind îmbunătățirea mobilității militare în Uniunea Europeană, care a fost adoptată la 10 noiembrie 2017.

Îmbunătățirea mobilității militare a devenit parte a angajamentelor PESCO, după cum s-a stabilit în decembrie 2017, fiind încorporată și într-un proiect PESCO separat. Este totodată un element fundamental urmărit în cadrul Declarației comune UE-NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Translate »