Acasă Politic Abordare unitară în sistemul instituțional al achizițiilor publice

Abordare unitară în sistemul instituțional al achizițiilor publice

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

146007 – 26042018 – Curtea de Conturi va solicita și va ține cont de punctul de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), având în vedere că ambele controlează autoritățile pentru respectarea legii în organizarea licitațiilor și semnarea contractelor de achiziție publică. Este o prevedere importantă a unui proiect de lege adoptat miercuri, 25 aprilie, de plenul Camerei Deputaților.

”Am reușit, după câțiva ani, să găsim maniera de a pune în practică una dintre prevederile Strategiei de reformare a achizițiilor publice în România (prevăzută de HG 907/2015), strategie la care am lucrat în vremea când conduceam ANAP și care a fost agreată cu reprezentanți ai Comisiei Europene. La vremea respectivă, s-a constatat că, în România, instituțiile de control în domeniu se suprapun. Mai rău, chiar dacă făceau controale, rezultatele acestora erau diferite punând autoritatea publică în situații fără ieșire și generând blocaje și pagube. Nu de puține ori, ANAP și Curtea de Conturi au interpretat diferit aplicarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Legea adoptată azi de Camera Deputaților introduce obligativitatea unei consultări între cele două entități.  În plus, punctele de vedere astfel emise de ANAP devin obligatorii. Este absolut normal să întărim rolul acestei instituții, aceasta fiind vocația ei –  instituția statului român de reglementare, prin care se asigură elaborarea, promovarea şi implementarea politicii în domeniul achiziţiilor publice. Prin prevederea votată azi câștigăm atât coerență, cât și eficiență în sistemul instituțional al achizițiilor publice, așa cum ne-am asumat prin Strategia mai sus menționată”, a declarat deputatul PSD Roxana Mînzatu.

“Legea Curții de Conturi nr. 94/1992 (Plx 442/2017) a fost modificată azi de Camera Deputaților prin introducerea a trei alineate la articolul 29, după alineatul (3):

(4) Curtea de Conturi exercită auditul extern asupra modului de cheltuire a fondurilor de către entitățile auditate și de exercitare de către acestea a drepturilor și obligaţiilor în executarea contractelor de achiziţie publică, contractelor de concesiune de lucrări și servicii și contractelor de parteneriat public-privat.

(5) În cazul în care auditorii externi au suspiciuni în legătură cu respectarea regularităţii cu ocazia derulării procedurii de atribuire, încheierii, modificării sau încetării unui contract din categoriile enumerate la alineatul (4), precum și cu privire la anularea unei proceduri de atribuire a unor astfel de contracte, aceştia vor solicita punctul de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

(6) Punctele de vedere exprimate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice la solicitarea Curţii de Conturi sau cu ocazia emiterii propriilor acte de control sunt obligatorii”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.