Acasă Politic Comportamentul ostil care vine dinspre est, o amenințare importantă la adresa securității...

Comportamentul ostil care vine dinspre est, o amenințare importantă la adresa securității europene

Seminarul „Redefinirea contextului de securitate în Europa de Sud-Est – o abordare de la București” (”Reshaping the Security Environment in Southeastern Europe – A view from Bucharest”) a reunit la București oficiali, experți, analiști și reprezentanți ai industriei Apărării din România și SUA

DISTRIBUIȚI

145881 – 19042018 – Administrația Prezidențială a găzduit astăzi seminarul „Redefinirea contextului de securitate în Europa de Sud-Est – o abordare de la București” (”Reshaping the Security Environment in Southeastern Europe – A view from Bucharest”), organizat de think tank-ul american Center for European Policy Analysis (CEPA).

Relevanța temei pusă în discuție în context de securitate fluid, dinamic și complex, al regiunii extinse a Mării Negre, marcat de impredictibilitate și generând o nevoie constantă de adaptare, a fost subliniată de președintele Klaus Iohannis, în deschiderea dezbaterilor.

Regiunea Mării Negre se află la intersecția Vecinătăților Estice și Sudice ale NATO și ale UE – cu amenințările, riscurile și provocările specifice: conflicte regionale înghețate sau active, noi amenințări de natură cibernetică, hibridă și teroristă, migrație ilegală. Toate acestea trebuie abordate în mod coordonat și coerent, ceea ce reprezintă în sine deja o provocare”, a spus șeful statului.

Fără a detalia, Klaus Iohannis a vorbit despre ”o amenințare importantă la adresa securității europene”, reprezentată ”de comportamentul ostil care vine dinspre est”.

În acest context, președintele a arătat că ”obiectivul major al României este de a-și consolida securitatea prin eforturi la nivel național și valorificând cât mai bine parteneriatele strategice dezvoltate de-a lungul timpului, în mod special Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii – cel mai important parteneriat strategic al țării noastre – precum și rolul nostru în NATO, dar și în cadrul Uniunii Europene”.

În acest context, Formatul B9 este o fereastră de oportunitate care plasează această parte a Europei în prim-planul dezbaterilor transatlantice, pentru că armonizează viziunile statelor de pe Flancul Estic și articulează diferitele contribuții la procesele aliate, a mai arătat președintele.

Din punctul de vedere al României, este necesară întărirea solidarității în interiorul NATO, inclusiv prin consolidarea relației transatlantice, dezvoltarea parteneriatului NATO-UE și asigurarea unității, coerenței și consolidării măsurilor aliate pe Flancul Estic, în cadrul posturii de descurajare și apărare a NATO.

Avem nevoie de un Flanc Estic mai bine apărat, inclusiv printr-o prezență înaintată unitară, bazată pe o abordare integrată de la nord la sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a afirmat Klaus Iohannis.

 

”Sunt necesare rezultate tangibile în vecinătatea strategică, atât în Est, zonă de interes specific ce trebuie să rămână prioritară pe agenda NATO, cât și în Sud, inclusiv sub aspectul combaterii terorismului. (…) România va continua să își asume, în mod credibil și predictibil, rolul de furnizor de securitate și stabilitate în regiune”, a mai spus șeful statului.

Seminarul ”Redefinirea contextului de securitate în Europa de Sud-Est – o abordare de la București” a reunit la București oficiali, experți, analiști și reprezentanți ai industriei Apărării din România și SUA.

Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) este un institut de cercetare non-profit şi non-partizan, dedicat studiului Europei Centrale şi de Est. Fondat în 2005, CEPA este unicul think-tank american a cărui activitate este concentrată exclusiv asupra statelor şi societăților europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.