Acasă Politic Dănuţ Bica atenționează

Dănuţ Bica atenționează

Guvernul plătește salariile din banii acumulați la Pilonul II

DISTRIBUIȚI
foto:bitpress.ro

145936 – 23042018  –  Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica critică în termeni duri intenția tot mai clară a Guvernului de a naționaliza banii economisiți de angajați prin contribuțiile la Pilonul II de pensii administrat privat și de a desființa o structură menită să prevină colapsul sistemului public de pensii care este previzibil pentru o perioadă nu prea îndepărtată:,,(…) pentru că actul de guvernare a fost exercitat de-a dreptul dezastruos, visteria statului este aproape goală, iar banii pentru pensii și salarii nu sunt asigurați pentru mai mult de 9-10 luni. Ajunși în aceasta dificilă situație, pentru a face rost de bani, actualii noștri conducători au pus gând rău economiilor acumulate în ultimii zece ani de peste 7 milioane de cotizanți care au contribuit la pensia privată obligatorie prin Pilonul II de pensii”, spune Bica.

Deputatul susție că guvernanții intenționează să naționalizeze banii acumulați la Pilonul II de Pensii ”pentru a scăpa, pe moment, de un dezastru bugetar sigur în anul 2018. Nu le pasă că prin această măsură vor lăsa fără pensii milioane de angajați care astăzi au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani și care vor ajunge astfel să aibă o pensie la jumătatea celei aflate în plată în prezent. Nu le pasă că distrug o reformă care a fost implementată cu greu, după o muncă de aproape 14 ani, și care reprezintă singura modalitate de a evita colapsul sistemului de pensii din sistemul public, Pilonul I”.

Bica mai spune că ”Guvernul PSD-ALDE vrea să plătească anul acesta atât salariile, cât și pensiile din banii acumulați la Pilonului II de pensii. Se dorește desființarea treptată a acestuia și dirijarea sumelor constituite din contribuțiile individuale ale angajaților către bugetul general consolidat. Guvernanții au luat deja o primă măsură în acest sens, atunci când au decis reducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2018, a contribuțiilor individuale virate de angajați la Pilonului II de pensii de la 6% la 3,75%, provocând astfel o diminuare cu circa 20% a cuantumului viitoarelor pensii. Mai lipsește doar o ultimă decizie pentru ca acest sinistru scenariu să fie implementat în totalitate: transferul total al banilor către Pilonul I. Guvernul Dăncilă lucrează deja la un proiect de lege potrivit căruia Pilonul II de pensii să devină opțional și, de la 1 iulie 2018, niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, pentru a forța astfel cele 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private să opteze pentru sistemul public de pensii”.

Liberalul mai atrage atenția că o asemenea măsură ”va scinda și mai puternic societatea, deoarece angajații se vor uita cu reproș către actualii pensionari, având convingerea că Guvernul le ia lor contribuțiile acumulate pentru viitor pentru a le plăti acestora pensiile de astăzi. În mod sigur, puțini dintre pensionarii din această perioadă ar accepta ca pensiile lor să crească, dacă ar ști că banii pe care îi vor primi suplimentar vor fi luați din pensiile copiilor sau nepoților lor. În toamna anului 2016, când au cerut votul pensionarilor, politicienii din PSD și ALDE nu au suflat o vorbă despre această mare înșelătorie”.

Dănuţ Bica avertizează asupra faptului că efectele macroeconomice ale desființării Pilonului II de pensii vor fi devastatoare, existând riscul ca o asemenea măsură să arunce economia României în recesiune: ”Banii din Pilonul II sunt toți investiți în economie, fiind plasați în acțiuni, în obligațiuni, în depozite bancare și în alte instrumente financiare care aduc randamente superioare. Chiar să nu știe Liviu Dragnea că Ungaria, după ce luat o decizie similară, s-a prăbușit economic și a fost nevoită să încheie de urgență un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional? Este extrem de îngrijorător faptul că, în timp ce toate statele europene adoptă măsuri de siguranță economică, pentru că în aer plutesc nori de recesiune, Guvernul României se hazardează în astfel de acțiuni aventuroase, la fel ca în 2008, afirmând că nouă nu ni se poate întâmpla nimic deoarece economia duduie. Și atunci duduia economia, iar după un an a intrat într-o criză dramatică”.

În acest context, PNL a decis declanșarea unei campanii naționale de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la rolul și importanța Pilonului II de pensii. Aceasta se adresează în special cetățenilor romani care contribuie la Pilonul II, dar și altor categorii de cetățeni, cum ar fi părinții sau tinerii care urmează să se angajeze și care trebuie să participe la același sistem de contributivitate, în care, pe lângă Pilonul I, care reprezintă sistemul public de pensii, să existe și Pilonul II, ca sistem de pensii administrat privat, care este obligatoriu, și Pilonul III, ca sistem de pensii administrat privat, care este facultativ, reprezentând o formă de a câștiga pensie suplimentară.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.