Acasă Politic Deputatul PNL Marilen Pirtea: Sunt pline ministerele de pile și rubedenii

Deputatul PNL Marilen Pirtea: Sunt pline ministerele de pile și rubedenii

DISTRIBUIȚI
foto: vocea-olteniei.ro

 145921 – 23042018  – Deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea se declară împotriva raționamentului prin care a fost justificată tăierea locurilor bugetate de la cele mai performante universități din România, penalizate fiind științele sociale în favoarea domeniilor tehnice. El spune că politicile se fac cu specialiști, școliți în facultățile de științe sociale, specialiști care nu-și pot face treaba pentru că nu au loc de pile și rubedenii ale politicienilor.

”Pentru mine este foarte trist să văd o astfel de propunere din partea ministrului Educației – mai ales că vorbim despre un profesor, un rector. Arunci în aer bugetul universităților care fac cinste României. Se pare că în guvernarea PSD toate propunerile sfidează bunul-simț și interesul românilor. Nu fac decât să acapareze toate resursele țării, devine din ce în ce mai evident că singurul lor obiectiv este să îngenuncheze toți românii, acum la o sută de ani de la Marea Unire. Cât despre ministrul Educației, mi-ar plăcea să cred că în ultimele zile a înțeles că politicile se fac cu specialiști, școliți în facultățile de științe sociale. Specialiști care nu-și pot face treaba pentru că nu au loc de pile și rubedenii ale politicienilor. Exemple sunt multiple. Complet greșit raționament, avem nevoie de specialiști în științe sociale și avem nevoie să îi angajăm în pozițiile pentru care au fost pregătiți”, subliniază Pirtea.

El face trimitere la analiza profesorului Mihai Păunescu de la SNSPA, care dovedește cu datele cele mai recente disponibile la nivel european că România este una dintre țările europene fruntașe în ceea ce privește ponderea absolvenților de inginerie, de studii agricole și chiar de informatică și tehnologia comunicațiilor: ”[…] afirmația ministrului Educației ‹‹Banca Mondială ne arată că România are cea mai mare proporție a absolvenților din științele sociale din UE›› […] este falsă […] și reflectă situația anilor 2000 – 2008, nicidecum realitățile actuale, când ne aflăm la 10 ani distanță de perioada respectivă. Să propui fundamentarea unei politici publice în 2018 pe date empirice din 2008, iată o contraperformanță de guvernare responsabilă! […] în anul 2015 (cel mai recent pentru care există valori validate la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii) absolvenții din domeniul științelor sociale reprezentau 9,1% […]. Așadar, România se află, în ceea ce privește invocata pondere a absolvenților din domeniul științelor sociale, în a doua jumătate a clasamentului, mediana regăsindu-se la 10,4% (Ungaria)”.

În susținerea celor de mai sus, Pirtea prezintă și punctul de vedere al prof. Cosima Rughiniș, de șa Universitatea din București, care subliniază faptul că universitățile penalizate sunt cele cu performanțe în cercetare: ”În ansamblu, alocarea locurilor bugetate penalizează universitățile de arte și mai ales universitățile generaliste, cele mai defavorizate fiind cele situate peste media productivității științifice”.

”Ne aflăm în fața unei evidențe. Repartizarea locurilor bugetate a fost făcută fără baze credibile, pe date statistice de acum 10 ani. Fundamentarea unor politici publice pe date eronate riscă să bulverseze nu numai instituțiile direct afectate, ci și întregul sistem educațional. Este nevoie de măsuri de corecție imediate”, spune parlamentarul liberal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.