Acasă Externe Din nou despre dreptul la educație al românilor din Ucraina

Din nou despre dreptul la educație al românilor din Ucraina

DISTRIBUIȚI

145777 – 13042018 – În cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina în perioada 12 – 14 aprilie 2018, secretarul de Stat Dan Neculăescu a participat, la 12 aprilie, la Kiev, la Security Forum, unde a susținut o intervenție în cadrul Panelului “Sensitive Eastern Europe and Burning Black Sea Region: Conflicts to Resolve”.

În mesajul său, Dan Neculăescu a evidențiat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică și a reliefat rolul jucat de solidaritatea aliată în gestionarea amenințărilor și provocărilor, inclusiv la nivel regional. A reamintit, totodată, atenţia specială acordată de țara noastră consolidării în continuare a prezenței NATO pe flancul estic, precum și cooperării dintre Alianță și partenerii săi estici.

De asemenea, în contextul vizitei în Ucraina, Neculăescu a avut o rundă de consultări cu ministrul ucrainean adjunct al AfacerilorExterne, Vasyl Bodnar. Cele două părți au discutat principalele problematici de pe agenda relațiilor bilaterale, cu accent pe necesitatea soluționării durabile a aspectelor legate de dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina.

Oficialul român a reiterat preocuparea constantă a autorităților române în ceea ce privește protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. În context, a transmis omologului ucrainean necesitatea de a identifica soluții, care sa răspundă interesului legitim al minorității române din Ucraina de a beneficia de exercițiul dreptului la educație în limba maternă.

Totodată, în cadrul discuțiilor a fost confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice, inclusiv pe dimensiunea transfrontalieră, în beneficiul celor două țări.

De asemenea, secretarul de Stat român a reamintit susținerea constantă acordată de România parcursului european al Ucrainei și a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. Oficialul român a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

La 13 aprilie, Neculăescu va avea, în calitate de co-președinte al Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene pe tema protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, o întrevedere informală cu omologul ucrainean, Svitlana Fomeko, prim-adjunct al ministrului Culturii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentIlfov: Se caută fizicieni
Articolul următorUltima repriză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.