Acasă Anchete Justitie ÎCCJ: Alina Bica nu e refugiat politic în Costa Rica 

ÎCCJ: Alina Bica nu e refugiat politic în Costa Rica 

DISTRIBUIȚI

145914 – 20042018  – Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au declarat vineri ca Alina Bica nu a primit statutul de refugiat politic in Costa Rica, asa cum sustine avocatul acesteia, fosta sefa a DIICOT fiind solicitant cu un carnet provizoriu care expira in ianuarie 2019.

Magistratii au respins cererea Alinei Bica de a fi audiata prin videoconferinta in dosarul ANRP, deoarece documentele depuse de avocat nu dovedesc imposibilitatea acesteia de a se prezenta la proces.

”Actele medicale prezentate nu dovedesc imposibilitatea de prezentare. Instanta constata ca Alina Bica nu are statutul de refugiat, ci are un carnet provizoriu al solicitantului cu valabilitate pana le 30 ianuarie 2019”, a anuntat presedintele completului de judecata, Lucia Rog, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, instanta suprema a decis sa trimita o adresa la DNA pentru a se comunica in ce a constat sprijinul de specialitate al SRI in efectuarea actelor de urmarire penala in acest dosar. Judecatorii au amanat dosarul pentru 16 mai, cand este posibil sa se desfasoare ultimul termen al procesului. ”Sa o anuntati pe doamna Bica sa depuna eventuale cereri cu cinci zile inainte de 16 mai, nu in noaptea de dinainte de proces”, i-a spus judecatoarea Lucia Rog avocatului care o reprezinta pe Alina Bica.

Avocatul Alinei Bica, Doru Traila, a anuntat, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca fosta sefa a DIICOT a primit din luna ianuarie statutul de refugiat politic in Costa Rica si solicita sa fie audiata prin videoconferinta in procesul ANRP. La termenul de vineri al dosarului ANRP, avocatul le-a explicat judecatorilor ca Bica se afla in imposibilitatea de a se prezenta la proces si a facut o cerere de amanare, pentru ca aceasta vrea sa fie audiata prin videoconferinta, aducand ca argument faptul ca acest lucru a fost posibil in cazul lui Sebastian Ghita, aflat in prezent la Belgrad. Avocatul a depus trei inscrisuri medicale la dosar, in care un medic curant spune ca Bica ar avea o leziune post-traumatica lombara, nu se poate deplasa in urmatoarele trei luni cu avionul si nu sunt croaziere maritime pe care sa le poata folosi. In plus, a aratat avocatul, Bica urmeaza sa fie supusa unei interventii chirurgicale. ”Nu exista o ruta maritima la ora actuala, un transatlantic pentru croaziere. Pe spate are cercuri ca urmare a unor lovituri. Are o leziune la coloana”, a sustinut Traila. Aparatorul a anuntat ca Alina Bica a primit in luna ianuarie 2018 statutul de refugiat politic in Costa Rica, cu resedinta in San Jose. Ea are un carnet provizoriu de refugiat politic valabil pe un an, care expira in ianuarie 2019, a indicat el. Pe de alta parte, Doru Traila a recunoscut ca documentele prezentate in instanta au fost trimise prin mail unei jurnaliste, Sorina Matei, iar el le-a luat de la aceasta. De asemenea, avocatul a cerut ca presa sa nu mai participe la acest proces, invocand faptul ca datele prezentate in apararea Alinei Bica sunt confidentiale. El a solicitat judecatorilor si trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii sa spuna daca a existat un plan comun de ancheta in acest dosar in baza protocolului de cooperare semnat intre Parchetul General si SRI.

Procurorul de sedinta a solicitat respingerea cererilor facute de avocat, aratand ca Bica a invocat faptul ca are dureri lombare inca din decembrie 2017 si nu s-a constatat o modificare de atunci.”Inculpata a parasit tara de jumatate de an. Documentele prezentate in instanta nu justifica o imposibilitate de a se prezenta. Se doreste tergiversarea judecarii cauzei. Toata lumea a constatat ca probele au fost administrate in conditiile legii, iar ancheta se bazeaza pe probe testimoniale”, a declarat procurorul.

In dosarul ANRP, Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de Stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

In acelasi dosar mai sunt judecate alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu si Remus Baciu.

Au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe si Dorin Cocos, fiul acestuia, Alin Cocos, si Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al sefei DIICOT.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.