Acasă Stiință Laboratorul spaţial chinez Tiangong-1 s-a prăbuşit în Pacificul de Sud

Laboratorul spaţial chinez Tiangong-1 s-a prăbuşit în Pacificul de Sud

DISTRIBUIȚI
Foto: RFI

145611 – 02042018 – Laboratorul spaţial chinez, aşteptat de câteva zile să cadă pe Pământ, a reintrat în atmosferă în cursul nopţii şi s-a dezintegrat aproape total undeva deasupra Pacificului de Sud – au anunţat cercetătorii de la Beijing.

13 agenţii spaţiale, sub coordonarea ESA – Agenţia Spaţială Europeană, au urmărit traiectoria obiectului în jurul globului. Staţia spaţială Tiangong 1 nu mai putea fi controlată şi plutea în derivă de doi ani.

Avea în jur de 10 metri lungime, o greutate de opt tone şi fusese lansat în 2011 pentru a găzdui experimente pe orbită. Numele său înseamnă „palatul ceresc”.

Laboratorul, care a găzduit pentru scurte perioade de timp şi astronauţi, a încetat să funcţioneze în martie 2016.

Modulul ar fi trebuit să fie readus în atmosferă în mod controlat, într-o zonă din Pacific, dar acest lucru nu s-a mai putut întâmpa.

Deşi destul de masiv, de dimensiunea unui autobuz, Tiangong este departe de topul celor mai mari obiecte fabricate de om care au reintrat în atmosferă mai mult sau mai puţin controlat.

Primul loc în acest clasament este deţinut de fosta staţie spaţială sovietică MIR, care avea 130 de tone. Aceasta s-a prăbuşit în 2001, tot în sudul Oceanului Pacific. Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.