Acasă Politic Parlamentul României sprijină Muntenegru în parcursul european

Parlamentul României sprijină Muntenegru în parcursul european

DISTRIBUIȚI

 145950 – 24042018  – Parlamentul României sprijină Muntenegru în parcursul european și poate acorda consultanță părții muntenegrene, la nivel de experți, pentru diverse capitole, între care gestionrea eficientă a fondurilor de pre-aderare, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Rozalia Biro, în cadrul unei întrevederi cu delegația Parlamentului din Muntenegru, condusă de președintele Comisiei pentru relații internaționale și emigranți, Andrija Nikolic.

Biro a subliniat importanța dialogului între Parlamentul de la București și cel de la Podgorica, dialog menit să consolideze relațiile dintre cele două țări și, în același timp, să găsească cele mai bune soluții de cooperare. ”Este de remarcat faptul că cele două țări au poziții apropiate în privința politicii externe, a problematicii europene, a cooperării regionale și a relațiilor transatlantice, iar toate aceste aspecte reprezintă un punct de vedere favorabil pentru consolidarea cooperării bilateral”, a subliniat Biro.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților apreciază faptul că alinierea guvernului de la Podgorica la politica externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice – participarea cu militari în teatrele de operațiuni și sancțiunile împotriva Rusiei – a constituit un semnal al seriozității și respectării angajamentelor asumate, perceput ca atare atât la București, precum și la Bruxelles și Washington. “Avantajele aderării la NATO sunt multiple. De la asigurarea securității și stabilității la consolidarea instituțiilor democratice, a statului de drept și atragerea investițiilor străine, care se reflectă la nivelul întregii societăți și în beneficiul direct al cetățenilor”.

Președintele Comisiei pentru relații internaționale și emigranți din Parlamentul muntenegrean, Andrija Nikolic, a apreciat, la rândul său, importanța diplomației parlamentare în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale și a subliniat importanța pașilor parcurși de țara sa în procesul de aderare la Uniunea Europeană. ”Suntem pe primele locuri în procesul de aderare la Uniunea Europeană; avem 30 de dosare deschise, iar trei au fost deja închise. Direcția spre care se îndreaptă Muntenegru este Uniunea Europeană. Oficialul muntenegrean consideră că este o oportunitate pentru țara sa faptul că România urmează să preia președinția rotativă a Consiliului European. ”România este o țară care s-a dovedit a fi un prieten Muntenegru. Noi dorim ca aceste întâlniri să fie ocazii deosebite pentru dezvoltarea relațiilor noastre la nivel parlamentar. Poate că ar fi bine ca în perioada în care România va deține președinția Consiliului European să fie organizate întâlniri cu țările care se afla în procesul de aderare la Uniunea Europeană, ca să întărim tot mai mult politicile din regiune. Muntenegru se află pe un drum direct și stabil spre UE”, a subliniat Nikolic.

Prezent la întâlnire, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, Horia Gabriel Nasra, a subliniat faptul că Muntengru a fost și este în Europa și decizia privind restabilirea graniței cu Kosovo este un real succes. Secretarul Comisiei pentru politică externă, Mirela Furtună, a abordat tematica egalității de gen, precum și necesitatea schimbului de experiență în vederea aplicării Convenției de la Istanbul.

La randul său, deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentant al minorității germane în Parlamentul României, a adus în discuție tema capitolelor pe care Muntenegru și-a propus să le închidă în perioada în care România va deține președinția rotativă. Bazându-ne pe relațiile de asistență asigurate de România la aderarea la NATO a Muntenegrului, precum și în alte domenii, deputatul Adrian Matei Dobrovie a subliniat deschidere României pentru acordarea de asistență în domeniul justiției.

În relațiile bilaterale dintre România și Muntenegru trebuie să existe un parteneriat constructiv, strategic, iar acesta se bazează pe principiul dialogului permanent, aceasta este soluția consolidării relațiilor dintre cele două țări, au convenit cei doi demnitari, în cadrul întalnirii de astăzi. Este important să asigurăm sprijinul reciproc în instituțiile internaționale, cum ar fi, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, NATO, Inițiativa Central Europeană, Uniunea Interparlamentară, precum și OSCE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.