Acasă Anchete Interne Poliția de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei

Poliția de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei

DISTRIBUIȚI

145652 – 04042018 – La sfârşit de săptămână credincioşii ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului, iar din experienţa anilor anteriori această perioadă presupune o creştere a valorilor de trafic în punctele importante de trecere a frontierei. Aceste creșteri pot apărea atât pe sensul de intrare în România, având în vedere că mulți dintre conaționali vin să-și petreacă sărbătorile alături de familii în România, dar și pe sensul de ieșire, deoarece sunt mulți români care doresc să-și petreacă minivacanța de Paşte în străinătate.

Încă de la începutul lunii aprilie, când s-a sărbătorit Paştele Catolic, capacitatea punctelor de trecere a frontierei este folosită la maxim, în limita configuraţiei acestora, şi, în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau intrare în ţară, după caz, fiind folosite cele de pe sensul de intrare sau ieşire.

La nivelul întregii ţări aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

În proximitatea punctelor de trecere a frontierei, poliţiştii de frontieră împreună cu poliţia rutieră informează conducătorii auto despre posibilităţile de utilizare a tuturor punctelor alternative de trecere a frontierei.

În perioada similară  a anului trecut s-a constatat că în perioada sărbătorilor pascale (10-23.04.2017) au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ 2.400.000 milioane persoane, din care 1.130.000 milioane pe sensul de intrare și 1.270.000 milioane pe sensul de ieșire, precum și aproximativ 660.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi sudul ţării, dar şi cele aeroportuare.Astfel, prin punctele de trecere de la frontiera comună româno-ungară au trecut graniţa anul trecut pe perioada sărbătorilor pascale 950.000 persoane, în timp ce graniţa româno-bulgară a fost tranzitată de 235.000 persoane, iar cea româno-moldoveană de 300.000 persoane.De asemenea, valori ridicate de trafic s-au înregistrat şi prin punctele de trecere aeroportuare, 665.000 persoane.

Din experienţa anilor trecuţi, s-a stabilit că, în anumite puncte de trecere a frontierei, în această perioadă se înregistrează valori de trafic foarte crescute, aproape duble față de o perioadă normală.

Astfel, P.T.F. Nădlac II Autostrada, la frontiera cu Ungaria, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, de 260.000 persoane și 110.000 mijloace de transport. În acest punct de frontieră s-a lucrat și se va lucra în continuare pe 10 benzi pe sens, 6 pentru autovehicule și 4 pentru camioane.

La P.T.F. Borş, un alt punct de trecere de la granița cu Ungaria foarte tranzitat, poliţiştii de frontieră au verificat 210.000 persoane și 77.000 mijloace de transport. Se lucrează pe 8 benzi pe sens, 6 pentru persoane și 2 pentru camioane.

Cel mai tranzitat punct de trecere aeroportuar a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, unde s-au prezentat 433.000 persoane la controlul de frontieră.

În ceea ce priveşte situaţia de la graniţa româno-ungară din ultimele zile, când s-au înregistrat timpi de aşteptare mari, la sfârşitul săptămânii trecute (31.03-02.04.2018), pe teritoriul Ungariei a fost restricţionat traficul autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone, ca urmare a sărbătoririi Paştelui catolic, iar de la ridicarea restricţiei, 02.04.2018, ora 23.00 ora României, poliţiştii de frontieră au efectuat formalităţile la peste 11.000 autovehicule de mare tonaj, 2.700 pe sensul de intrare şi 8.300 pe sensul de ieşire din ţară.

La nivelul întregii țări, în ultimele 24 de ore, au fost efectuate formalitățile de frontieră unui număr de peste 17.400 camioane (o creștere a traficului cu peste 30% față de o perioada normală).

Dintre punctele de frontieră, P.T.F. Nădlac II Autostradă de la frontiera cu Ungaria a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier de la ridicarea restricţiilor, poliţiştii de frontieră români, împreună cu autorităţile maghiare, efectuând formalităţile de control pentru 4.265 autocamioane. La P.T.F. Borş, un alt punct de trecere de la granița cu Ungaria foarte tranzitat, poliţiştii de frontieră au verificat de la ridicarea restricţiilor 3.000 camioane.

A fost mărit numărul arterelor de control la automarfare, pe sensul de ieşire, astfel în P.T.F. Nădlac II au fost deschise şase fluxuri de control, la P.T.F. Borş trei, iar la P.T.F. Nădlac şi Vărşand câte două fluxuri.Timpul pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 2-5 minute/camion.

Recomandări 

Pentru a preîntâmpina apariţia unor aglomerări în perioada următoare Poliția de Frontieră anunță că

La granița cu Ungaria sunt deschise 11 puncte de trecere și sunt acoperite cu personal toate arterele de intrare și ieșire, în total fiind 52 de fluxuri la intrarea în România și 54 la ieșirea din țară.

Având în vedere că cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, recomandăm utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor acestora, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. De exemplu, în apropierea PTF Nădlac Autostradă se află Punctul vechi de Trecere a Frontierei Nădlac. De asemenea, pe raza judeţului Arad mai funcţionează în regim non-stop PTF Turnu si Vărşand, iar în judeţul Bihor, pe lângă PTF Borş, sunt deschise permanent PTF Salonta şi Valea lui Mihai.

De asemenea, reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

Persoanele care intenţionează să călătorească în Bulgaria pe perioada sărbătorilor pascale, trebuie să cunoască faptul că, autorităţile de frontieră bulgare au anunțat că în perioada 08.04.2018, ora 20.00 – 10.04.2018, ora 08.00, în toate punctele de trecere a frontierei bulgare, prelucrarea informaţiilor privind taxele pentru vinietă se va efectua manual.

În această perioadă, software-ul „Taxe de drum şi regim de autorizare”, parte a sistemului vamal bulgar, nu va funcţiona automat din cauza demersurilor şi acţiunilor tehnice necesare întreţinerii acestui program.

În toate punctele de frontieră ale R. Bulgaria, pentru perioada menţionată, taxele de drum se vor achita cash. Autorităţile vamale bulgare au anunțat suplimentarea numărului de lucrători în toate punctele de frontieră bulgare, pe timpul implementării manuale a datelor.

Poliția de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat și acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale MAI, în misiuni comune de patrulare cu echipaje ale Jandarmeriei și Polițiiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.