Acasă Cultura/Media Scriitorul Mircea Cărtărescu – Premiul internaţional pentru literatură Premio Formentor de las...

Scriitorul Mircea Cărtărescu – Premiul internaţional pentru literatură Premio Formentor de las Letras 2018

DISTRIBUIȚI
foto:romaniacultural.ro

 145701 – 10042018 – ”Editorul meu spaniol, Enrique Redel, mă anunţă că tocmai am primit «Premio Formentor», unul dintre cele mai importante premii ale panoramei literare internaţionale. (…) Mulţumesc mult juriului care m-a găsit demn de o astfel de onoare”, a scris Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.

Scriitorul a precizat că primul câştigător al premiului Formentor a fost J.L. Borges, căruia i-au urmat Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Dacia Maraini, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia şi Alberto Manguel.

Anunţul a fost făcut şi de cotidianul spaniol El Pais, care a notat că Mircea Cărtărescu a primit acest premiu”„în semn de recunoştinţă pentru opera sa destinată să impulsioneze transformarea radicală a conştiinţei umane”, conform deciziei juriului. Premiul îi va fi acordat scriitorului la sfârşitul lunii septembrie, în cadrul Conversaţiilor literare Formentor din Mallorca.

Premiul, în valoare de 50.000 de euro, recunoaşte operele unor mari autori care şi-au dedicat vieţile literaturii, ”ca o modalitate de a-şi proteja moştenirea culturală”.

Mircea Cărtărescu, născut la 1 iunie 1956, în Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii.

Cărţile sale au fost traduse până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi multe importante premii internaţionale, amintește Adevărul.ro.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.