Acasă Social Sectorul 5: Bâlci de Centenar

Sectorul 5: Bâlci de Centenar

* Evenimentul ”România în sărbătoare!” din Parcul Sebastian contribuie ”autentic la cultura locală”: grătare și mult alcool între blocuri * Autoritățile par să nu înțeleagă nimic din ce înseamnă Centenarul pentru România

DISTRIBUIȚI

”Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sărbătorim 100% românește! Anul acesta, mai mult ca niciodată, ne mândrim cu identitatea noastră! Și o facem cum știm noi mai bine pentru românii care au ales să rămână în țară: prin spectacole cu specific național, de un profesionalism deja demonstrat, animate de artiști autohtoni, îmbrăcați tradițional, care interpretează melodiile românilor, din toate zonele tării… Dorim să oferim, astfel, fiecărui român, o amintire prețioasă și să contribuim autentic și sincer la cultura locală, în momente anivesrate pentru țară”.

146060 – 28042018 – După ce la 1 Decembrie trecut a început ”reamenajarea” Parcului Sebastian, cel mai mare parc rămas în administrarea Sectorului 5 (reușind cu succes să desființeze un teren cu aparatură de sport și un teren de tenis despre care se spune că nu a avut autorizație de funcționare niciodată, fiind situat între blocuri), iar elementele de butaforie care anunțau, pompos, că aici e ”Orășelul lui Moș Crăciun” au fost date jos la începutul lunii aprilie, Primăria Sectorului 5 și instituțiile din subordinea sa aruncă, în continuare, cu banii pe spectacole, sub diverse pretexte.

De 1 mai (27, 28 și 29 aprilie), pe deja celebra scenă amplasată la câțiva metri de blocurile de locuințe, fără izolare fonică, dar cu autorizație de la… primărie, în fața câtorva sute de spectatori în cele mai multe cazuri, urcă din nou artiști ”de-ai casei”. Timp de trei zile, conform organizatorilor, începând cu orele 17.00, în Parcul Sebastian, situat între blocuri, e un adevărat bâlci, cu tiribombe, tobogane (5 lei urcatul), grătare, mititei și, bineînțeles, mult alcool, mai ales că unul dintre sponsori este un producător de bere. Asta – într-un parc pentru copii. Ca de obicei, sub pretextul că evenimentul are ”autorizație”, Poliția ridică din umăr chiar dacă oamenii consumă alcool pe domeniul public. Curat tradițional…

Zgomotul infernal pare să-i deranjeze doar pe cei care locuiesc în imediata vecinătate a zonei, ei fiind singurii care sunt obligați astfel de autorități să suporte decibelii foarte mari care răsună din boxe. Așa că oamenii au început să-și ”modeleze” viața în funcție de programul spectacolelor. Autoritățile nu iau nicio măsură, pentru că nu înțeleg agresiunea la care își supun cetățenii. Fiind în subordinea primarului, deci dependent financiar de deciziile lui, Poliția Locală nu face niciodată rapoarte negative despre aceste ”evenimente culturale”.

Ceea ce ar trebui să fie un eveniment al comunității, un eveniment cu adevărat educativ, este în fapt un bâlci, din care au de câștigat câteva firme și mulți buticari. Probabil imaginea primarului Florea este mai importantă…

Asociația InfoCons arăta recent că Sectorul 5 a cheltuit pe așa-zisele ”evenimente culturale” cu ocazia sărbătorilor de iarnă 1.061.749 lei, cel mai mult dintre sectoarele Capitalei.

 Joaca pe bani publici, o simplă coincidență?!

 Intersant este că deși petrecerea de 1 mai, dată de primarul Sectorului 5 este în Parcul Sebastian, până în prima zi a evenimentului nu a existat nicio informație publică. Singurele informații pot fi găsite oficial dedicate unor evenimnte legate de 1 mai sunt pe site-ul Centrului Cultural și de Tineret ”Ștefan Iordache”, dar fac referire la un spectacol care ar fi urmat să aibă loc în Parcul Izvor, nicidecum într-un parc mai mic, cum este Sebastian, situat între blocuri.

Costurile evenimentului din Parcul Izvor, potrivit sursei citate, urmau să se ridice la 2,5 milioane de lei plus TVA. A existat însă un contestatar, iar evenimentul nu s-a mai desfășurat. Unul dintre participanții la selecția de oferte a semnalat încă dinaintea procedurii propriu-zise, prin clarificările solicitate, foarte multe probleme și inadvertențe în anunțul publicitar. De asemenea, în ziua deschiderii ofertelor, chiar în procesul verbal s-a semnalat că grila de evaluare pentru organizarea evenimentului a fost publicată doar în ziua depunerii ofertelor, nenumerotată și nedatată și că în timpul ședinței s-a încercat înlocuirea acesteia cu o alta, cu număr și dată. Ulterior selecției a existat și o contestație depusă la CNSC care prezintă, de asemenea, o mulțime de probleme în organizarea achiziției.

Așa s-a ajuns la evenimentul din Sebastian, făcut ”pe picior”, fără licitație din câte se pare.

Ce urmează?

Aceste ”manifestări culturale” au ca efect degradarea parcului. Urmarea? Reparații din bani publici… În formă continuată.

În acest an, Primăria Sectorului 5 a planificat o ”reparație capitală” a Parcului Sebastian, care va fi refăcut cu peste șapte milioane de euro. Nu a fost prezentat niciun un proiect sau vreo hartă de zgomot, lucruri care țin de transparența actului administrativ. Important este ca bugetul să acopere nevoile…Ale oamenilor sau ale firmelor care vor lucra?…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.