Acasă Externe Summit tripartit dedicat Siriei, la Ankara

Summit tripartit dedicat Siriei, la Ankara

DISTRIBUIȚI
Foto: rferl.org

145615 – 02042018 – Liderii Turciei, Rusiei și Iranului se vor întâlni miercuri la Ankara pentru un summit dedicat Siriei, în condițiile în care Erdogan, Putin și Rohani au devenit „stăpânii jocului„ în această țară devastată de război, profitând de pasul înapoi al Statelor Unite și aliaților săi”, scrie AFP, citată de Hotnews.
În ianuarie 2017, cele trei țări au lansat procesul de la Astana, excluzând Washingtonul din negocieri să concurându-le pe cele conduse de ONU.

Acest proces a condus la un acord pentru crearea în Siria a patru „zone de dezescaladare” ce au permis o reducere a violențelor în anumite sectoare. Dar o reglementare globală a conflictului bate pasul pe loc, în special din cauza intereselor contradictorii ale Rusiei, Turciei și Iranului.

Pentru Sinan Ulgen, președintele Center for Economics and Foreign Policy (Edam) din Istanbul, cele trei țări sunt acum principalele forțe prezente în Siria, deoarece au fost „dispuse să investească resurse militare pentru a influența acest conflict”.

„Mult timp, forțele occidentale nu au vrut să se angajeze militar. Astfel, Siria este acum divizată în diferite zone de influență care reflectă prezența militară a acestor țări”, arată acest profesor.

După ce au susținut grupări de opoziție denumite „moderate”, Statele Unite, în fruntea unei coaliții internaționale anti-jihadiste, își concentrează acum eforturile în Siria asupra luptei împotriva grupării Stat Islamic. Americanii se bazează în special pe milițiile kurde.

Președintele american Donald Trump a afirmat în 30 martie că americanii vor părăsi Siria „foarte curând”, în condițiile în care SI este pe punctul de a fi înfrânt definitiv.

Gestionarea războiului

Moscova și Teheranul sunt principalii susținători ai regimului președintelui Bashar al-Assad și l-au ajutat să recucerească peste jumătate din teritoriul țării.

În ceea ce privește Turcia, aceasta afirmă că a securizat „2.000 km2” în nordul Siriei, în cadrul unei operațiuni derulate între august 2016 și martie 2017.

În ianuarie, a lansat o nouă ofensivă împotriva Unităților de Protecție a Poporului (YPG), o miliție kurdă aliată cu Washingtonul în lupta împotriva SI dar clasată drept „teroristă” de Ankara. Bastionul kurd Afrin a fost cucerit în 18 martie.

„Procesul Astana este o modalitate prin intermediul căreia Turcia, Rusia și Iranul încearcă să gestioneze războiul și să își realizeze diversele interese”, arată Elizabeth Teoman, analist la Institute for study of war (ISW).

Potrivit acesteia, Turcia încearcă să securizeze teritorii în care să implanteze rebelii cu care este aliată, în timp ce Moscova vrea să „protejeze bazele navale și aeriene rusești de-a lungul mării Mediterane”.

Și, daca Turcia „este un partener mai slab” pe terne decât Rusia sau Iranul, arată Teoman, controlul său extins în nordul Siriei „îi întărește poziția în cadrul alinaței tripartite”.

Fragilizarea NATO

Mai mulți experți vorbesc însă despre voința Rusiei și Iranului de a miza pe tensiunile în creștere între Turcia și Statele Unite, în special din cauza susținerii americane pentru YPG.

Președintele turc și-a anunțat clar intenția de a continua ofensiva în Siria până la Minbej, oraș controlat de YPG dar unde se află și soldați americani.

„Moscova speră probabil sa dirijeze furia Turciei împotriva americanilor (…) Acest lucru servește atît intereselor Rusiei în Siria, cât și mai global, creând fisuri în NATO”, explică Aron Lund, de la think-tank-ul american Century Foundation.

Potrivit lui Teoman, „Rusia și Iranul ar putea încuraja Turcia să efectueze prioritar operațiuni care pot pune în pericol forțele americane, să taie coridoarele americane de aprovizionare sau să le limiteze operațiunile”.

Însă disensiunile rămân prezente între  cele trei țări, în special din cauza faptului că susține tabere opuse.

„Cooperarea turco-rusă este funcțională, dar cunoaște fricțiuni. Putin și Erdogan exercită presiuni pentru a restrânge și modela comportamentul unui și celuilalt”, arată Teoman.

Drept urmare, nu sunt așteptate rezultate concrete pentru summitul de miercuri de la Ankara între Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin și Hassan Rohani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.