Acasă Externe Agenda Europeana Transparență crescută a studiilor științifice din domeniul siguranței alimentare

Transparență crescută a studiilor științifice din domeniul siguranței alimentare

DISTRIBUIȚI
Vytenis Andriukaitis

145750 – 12042018 – Drept urmare a preocupărilor exprimate de europeni într-o inițiativă cetățenească europeană de succes,  Comisia Europeană a prezentat miercuri, 11 aprilie, o propunere de îmbunătățire a transparenței studiilor științifice din domeniul siguranței alimentare. Propunerea va oferi cetățenilor un acces mai bun la informațiile referitoare la aprobările privind lanțul agroalimentar transmise Autorității Europene de profil (EFSA), va furniza Comisiei posibilitatea de a solicita studii suplimentare și va implica mai mult oamenii de știință din statele membre în procedurile de aprobare relevante.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Evaluarea riscurilor privind siguranța alimentară în UE este una dintre cele mai stricte din lume. Ea va deveni de acum înainte și mai solidă prin adoptarea unor norme mai clare privind transparența și printr-o comunicare mai eficientă a riscurilor pe parcursul întregului proces. Datorită acestei reforme, cetățenii vor avea un acces imediat la studiile științifice care vin în sprijinul cererilor de autorizare. Fac apel la statele membre și la Parlamentul European să transforme cât mai rapid această propunere într-un act legislativ, astfel încât să putem oferi cetățenilor rezultate concrete înainte de alegerile europene de anul viitor.

Principalele elemente ale propunerii au în vedere:

  • asigurarea unei transparențe sporite, permițând cetățenilor un acces automat și imediat la toate informațiile legate de siguranță prezentate de industrie în cadrul procesului de evaluare a riscurilor;
  • crearea unui registru european comun al studiilor comandate, pentru a garanta faptul că firmele care solicită o autorizație prezintă toate informațiile relevante și nu ascund studiile nefavorabile;
  • posibilitatea solicitării unor studii suplimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, la cererea Comisiei și finanțate de la bugetul UE;
  • obligația consultării părților interesate și a publicului cu privire la studiile prezentate de sectorul industrial în sprijinul cererilor de autorizare a produselor;
  • creșterea implicării statelor membre în structura, guvernanța și grupurile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară;
  • consolidarea comunicării riscurilor către cetățeni, prin acțiuni comune de creștere a încrederii consumatorilor, promovarea sensibilizării și înțelegerii publicului și printr-o mai bună explicare a avizelor științifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, precum și a elementelor care stau la baza deciziilor privind gestionarea riscurilor.

Etape următoare

Propunerile legislative urmează să fie transmise Parlamentului European și statelor membre spre adoptare. Comisia intenționează ca această propunere să fie adoptată în actuala perioadă legislativă, până la jumătatea anului 2019, în vederea punerii rapide în aplicare.

 

În 2002, legislația alimentară generală a stabilit principiul analizei riscurilor drept principiu general al legislației UE în domeniul alimentar. Ea a creat un sistem de siguranță alimentară al UE în care responsabilitatea pentru evaluarea riscurilor (știința) și pentru gestionarea riscurilor (politica) sunt ținute separat.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a fost înființată ca agenție independentă a UE responsabilă cu consilierea științifică privind riscurile asociate lanțului agroalimentar.

La 6 octombrie 2017, inițiativa cetățenească europeană intitulată „Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și mediului de pesticide toxice” a fost prezentată Comisiei, împreună cu declarații

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.