Acasă Cultura/Media 10 mai, Ziua Regalităţii

10 mai, Ziua Regalităţii

DISTRIBUIȚI

146235 – 10052018 –  Ziua de 10 mai are o puternică semnificaţie pentru românii de pretutindeni. Data de 10 mai a fost chiar Ziua Naţională a României, până în 1947 când s-a instaurat dictatura comunistă.

Aşadar, data de 10 mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală.

În 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor, în 1877 Vodă Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană, şi în 1881, domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. Din 1866 până în 1947, 10 mai nu a fost doar Ziua Regalităţii şi a Independenţei, ci şi Ziua naţională a României, sărbătorită cu mare bucurie de români.

Cu acest prilej, Casa Regală a anunțat programul evenimentelor organizate de Ziua Regalității. Manifestările vor avea loc în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena şi Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Maria.

Ceremoniile au debutat astăzi în faţa Arcului de Triumf unde s-a desfăşurat Maratonul Independenţei. La ora 15, în faţa Palatului Elisabeta, va avea loc festivitatea de premiere a participanţilor la Maratonul Independenţei.

Mai apoi, la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal s-a desfăşurat ceremonia militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naționale și al statului modern român. Totodată, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum şi Jandarmeria călare, în semn de omagiu, au susţinut un  concert de muzică de fanfară executat cu  o demonstrație de măiestrie a mânuirii armei.

De asemenea, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a avut loc  evenimentul de lansare a volumului „Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, iar la Academia Tehnică Militară (Bd. George Coşbuc, nr. 39-49), a avut loc  ceremonia de conferire a numelui „Ferdinand I” instituţiei de învăţământ.

La ora 17, Palatul Elisabeta va găzdui sărbătoarea populară ”Garden Party”, la care sunt așteptați, ca în fiecare an, mii de invitați din toate județele țării și din Republica Moldova. Printre invitaţi se vor număra reprezentanți ai comunităților rurale și urbane, demnitari ai statului român, autorități locale, personalități ale societății civile, ale mediului economic, profesori și elevi, reprezentanți ai Armatei României, ai Bisericii și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București. Îşi vor da concursul Orchestra Reprezentativă a Armatei României, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Jandarmeria călare.

La ora 19, în Parcul Regele Mihai I (Pavilion A – ExpoFlora – Herăstrău), va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate „10 Mai – Ziua Regalităţii”, desfăşurată sub auspiciile Familiei Regale a României.

În ceea ce priveşte ziua de vineri, la ora 12, în Sala Mitiță Constantinescu a Băncii Naționale a României, va avea loc prezentarea volumului „Susține cu a ta mână Coroana Română”, scris de Majestatea Sa Margareta și de Alteța Sa Regală Principele Radu, publicat la Editura Litera.

La ora 19, la Sala Radio din Strada General Berthelot, va avea loc concertul regal susţinut de Orchestra Naţionala Radio dedicat sărbătorii zilei naţionale de 10 Mai.

La ora 19, la Hotelul Hilton, în salonul Le Diplomate, va avea loc Gala anuală a Asociaţiei Furnizorilor Casei Regale a României. Se vor înmâna Diplomele de Excelenţă acelor companii sau persoane recunoscute pentru serviciile de înaltă calitate.

Pentru ziua de sâmbătă, Alteţa Sa Regală Principele Radu va lua parte la evenimentele prilejuite de inaugurarea Palatului Cultural din Blaj, care a cunoscut un amplu proces de restaurare. Palatul a fost ridicat în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. Manifestările vor cuprinde ceremonia de inaugurare a Palatului Cultural, concertul extraordinar susţinut de Camerata Regală, aflată sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu, precum şi vernisajul unor expoziţii.

Duminică, la ora 15.30, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, va avea loc finala Cupei Regelui la Oină, competiție națională ajunsă la a şasea ediție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.