Acasă Cultura/Media Acces gratuit în CAPSULA TIMPULUI la BCU „Carol I”, de Noaptea Muzeelor

Acces gratuit în CAPSULA TIMPULUI la BCU „Carol I”, de Noaptea Muzeelor

DISTRIBUIȚI

146358 – 18052018 – Sâmbătă, 19 mai, începând cu ora 19.00, în Noaptea Europeană a Muzeelor, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” vă invită să călătoriți în CAPSULA TIMPULUI, precum și în sălile de lectură și în spațiile bibliotecii recunoscute pentru monumentalitatea arhitecturală. „CAPSULA TIMPULUI” – proiect propus și realizat de managerul bibliotecii din dorința de a lăsa istoria să transceadă către lumea contemporană spre a dărui celor interesați posibilitatea să cunoască premisele unei instituții ce luminează ca o torță printre decenii, va fi inaugurat în această noapte. Invitația va fi în biroul directorului Fundaţiunii, unde se păstrează din anul 1895 mobilierul format din masa cu blat de marmură şi biroul făcut în Anglia, o lampă de birou, două postamente şi un dulap pentru colecţia de medalii. Repertoriul alfabetic al bibliotecii (un document în care erau înscrise toate cărţile aflate în bibliotecă, la momentul deschiderii sale), primele registre topografice, fişe din catalogul alfabetic scrise în perioada interbelică, maşina de scris pe care o putem vedea aici şi buletinele de cerere folosite în anii ’20,  câteva din ex libris-urile bibliotecii. Din anii ’70 s-au păstrat fişele cu ajutorul cărora se puteau găsi cărţile dorite din „Catalogul tradițional”. De asemenea, în acest spaţiu vă așteaptă copii după cele două  acte de inaugurare, din 1895 şi 1914 a Fundaţiunii Universitare „Carol I”.

Punctul de intrare în timp va fi prin Calea Victoriei nr. 88,  în Aula bibliotecii, unde vă invităm la  ediţia a X-a a „Maratonului de Poezie şi Jazz”, organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia Euro CulturArt.  Va fi o ediție de 10, sărbătorită prin poemele scrise și citite de 10 poete (Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu,  Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu) și de 10 poeți (Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban), alături de 10 muzicieni de blues & jazz (Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian, Sorin Terinte, Mike Godoroja& Blue Spirit – Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, ghitare electrice, Tibi Duțu, ghitară bas, Dorian Pîrvu, orgă & pian). Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

În anul centenarului întregirii de țară, expoziţia „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”, rezultat al amplei documentări în fondurile de fotografii, stampe, desene, tablouri, puţin sau insuficient valorificate din această perspectivă nouă, alcătuită din 16 panouri care se constituie într-o invitaţie vizuală de excepţie pentru a descoperi și în paginile cărţii cu același nume, realităţi şi detalii despre femeia română în calitatea ei fie de regină, medic sau soră de caritate, luptător, opozant în faţa ocupantului, artist implicat în acţiuni de caritate, intelectual luptând pentru idealul naţional vă va încânta în corpul Boema. Prin imagine, ca limbaj universal, se completează astfel în mod strălucit și tematica Albumului „Eroinele României mari. Destine din Linia Întâi”, accentuându-se contribuţia femeii române la realizarea statului naţional unitar, eveniment care a depăşit graniţele ţării şi a influenţat istoria contemporană a Europei.

„Încă de la prima ediție, în anul 2011, când am înscris biblioteca în circuitul european al Nopţii Muzeelor, ne-am dorit să creăm o tradiţie în a oferi cultură de calitate an de an oaspeților noștri. Pulsăm energie vie și o dăruim cu bucurie! ” – a declarat Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.