Acasă Politic Ce se va întâmpla cu banii colectați din taxa de mentenanță ...

Ce se va întâmpla cu banii colectați din taxa de mentenanță a domeniilor «.ro»?

DISTRIBUIȚI

146158 – 07052018 – Într-o întrebare adresată ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, deputatul PNL Dumitru Oprea solicită detalii cu privire la destinația sumelor care vor fi colectate ca urmare a introducerii tarifului anual pentru domeniilor „.ro“, inclusiv pentru cele înregistrate anterior deciziei Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare În Informatică (ICI).

Consiliul de Administraţie al ICI-Bucureşti a aprobat, în data de 14.07.2017, pe baza consultărilor cu partenerii şi a rezultatelor chestionarului Consultări privind principiile de reglementare a domeniilor .ro, iniţiat de MCSI, introducerea serviciului de înregistrare şi mentenanţă anuală pentru domeniile .ro. Această hotărâre prevede că, începând cu data de 01.03.2018, deţinătorii (registranţii) de domenii .ro vor trebui să achite contravaloarea serviciului de mentenanţă pentru perioada dorită, de minim 1 an şi maxim 10 ani. În caz contrar, nu vor putea utiliza domeniile pentru care au făcut înregistrarea.

Pe de altă parte, se constată că ICI a emis acte normative care se adresează unor terţe persoane, prin introducerea tarifelor anuale pentru domeniile «.ro»,  chiar dacă la art. 10 din Regulamentul Consiliului de Administraţie se prevede că are competenţe doar în ceea ce priveşte dreptul de administrare şi dispoziţie asupra patrimoniului ICI.

Având în vedere cele de mai sus, parlamentarul ieșean îi solicită ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Petru Bogdan Cojocaru, să explice temeiul legal în baza căruia a fost adoptată decizia de introducere a tarifului anual pentru domeniile.ro, inclusiv pentru cele înregistrate anterior deciziei ICI.

„Se ştie că toate actele normative, inclusiv Hotărârea din 18.01.2017, emisă de Consiliul de administrație ICI, pentru a produce efecte juridice trebuie publicate în Monitorul Oficial, după cum impune art. 78 din Constituţie cu raportare la art. 11 alin. (1) din Legea nr. 24/2000? În consecință, este necesar să se clarifice dacă hotărârea ICI să producă efecte“, arată parlamentarul ieşean.

Urmând principiul interesului public, deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită ministrului detalii privind destinația sumelor care vor fi colectate ca urmare a introducerii tarifului anual pentru domeniile .ro, dar și cu privire la costurile pentru mentenanța înregistrărilor în baza de date a ICI.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.