Acasă Social Sanatate DNA a studiat corupția din Sănătate

DNA a studiat corupția din Sănătate

Concluziile studiului: în sistemul public de sănătate din România corupția se manifestă în achizițiile publice, serviciile medicale, bugetarea unităților spitalicești, accesul personalului în sistemul medical și autorizarea farmaciilor * Ineficiența mecanismelor de verificare și control vulnerabilizează intern sistemul medical * Și pacienții întrețin corupția atunci când oferă mită

DISTRIBUIȚI

146193 – 08052018 – Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a prezentat astăzi, 8 mai, rezultatele unui studiu care analizează, pe baza dosarelor soluționate în ultimii doi ani, de instanțe, corupția din sănătate. Domeniile în care corupția se manifestă sistemul public de sănătate din România vizează achizițiile publice, serviciile medicale, bugetarea unităților spitalicești, accesul personalului în sistemul medical și autorizarea farmaciilor, șefa DNA vorbind despre identificarea unor tipare.
În domeniul achizițiilor publice este vorba despre condiționarea atribuirii și bunei derulări a contractelor de plata unui ”comision”(mită) către managerul unității (între 5-20% din valoarea contractului), acoperită tot din bugetul spitalului și fraudarea procedurilor de achiziție publică (planificarea achiziției, atribuirea și execuția contractului) derulate de unitățile medicale. Printre exemplele de fraudare enunțate sunt planificarea unor achiziții inutile, supraevaluarea unor contracte raportate la valoarea de piață, evitarea procedurii de licitație publică, fragmentarea scriptică a achizițiilor prin acte adiționale, întocmirea caietului de sarcini astfel încât să favorizeze anumite firme, plata unor contracte neexecutate sau prost executate).

În domeniul serviciilor medicale, șefa DNA a amintit expertizarea medicală a capacității de muncă și realizarea consultațiilor și actelor medicale.

De asemenea, în domeniul bugetării unităților medicale au fost amintite condiționarea bugetării de plata nelegală, lunară, a unei sume fixe de către managerul respectivei instituții medicale ori președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate și demersul legal de negociere, semnare, executare a contractului de finanțare și urmărire a plăților dublat de un demers nelegal de negociere și primire a mitei.

În ceea ce privește accesul personalului în sistemul medical, corupția s-a manifestat la finalizarea studiilor de profil sau la angajarea în spital.

În cazul autorizării farmaciilor, există plăți nelegale pentru facilitarea emiterii autorizațiilor într-un timp mai scurt decât cel uzual sau darea de mită pentru pentru respectarea termenului legal, în condițiile în care solicitanții au depus dosare corecte și complete.

Studiul constată că manifestarea infracționalității are loc în majoritatea aspectelor structurale și funcționale ale sistemului de sănătate, cu implicații asupra calității actului medical oferit populației.

Potrivit DNA, ”un alt aspect important se referă la existența unor cutume în oferirea și primirea de foloase necuvenite pentru a beneficia de un drept legal și moral – dreptul la sănătate. Aceste reguli nescrise care guvernează comportamentul actorilor sociali implicați (medici, pacienți, firme etc.) sunt cunoscute de aceștia de dinainte de a interacționa cu sistemul, fiind acceptate, dar și transmise mai departe, informal, din dorința de a-i ajuta pe cei aflați în situații asemănătoare”.

Concluzia este că ineficiența mecanismelor de verificare și control vulnerabilizează intern sistemul medical, vulnerabilitate susținută și de beneficiarii serviciilor medicale care, condiționat sau din proprie inițiativă, oferă mită medicilor, pentru a avea siguranța prestării serviciului public de sănătate.

1 COMENTARIU

  1. Va rog sa spuneti ceva si despre ineficienta sistemului informatic, care nu ii anunta pe medicii de familie in timp real, sa stie ca pacientii care vin dupa retete, trimiteri, concedii etc de fapt pot figura INTERNATI FICTIV in spitale sau detinuti in penitenciare, desi ei se plimba bine-mersi. Astfel medicilor de familie li se imputa dupa ani de zile sume enorme din retete, analize medicale, trimiteri etc. Cand se va face lumina in aceste triste situatii in care medicii isi vand bunurile/locuintele si pleaca vazand cu ochii ??? De ce nu se doreste ca SIUI sa informeze in timp real despre situatia pacientilor ? Oare nu tocmai pentru ca unii sa poata fura, spitalele sa fure de la stat pe internari si servicii fictive, si CNAS de la medicii care sunt pusi in mod curvesc la plata ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.