Acasă Politic Liber la afaceri pentru primari

Liber la afaceri pentru primari

DISTRIBUIȚI

146317 – 16052018 – Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o propunere legislativă de modificare a Legii 161/2003, care prevede că faptele privind conflictul de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Proiectul, iniţiat de un grup de parlamentari PSD, mai prevede că aleşii locali pot avea activităţi în domeniul privat, care nu sunt în legătură cu atribuţiile funcţiilor deţinute.

“Faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil”, stipulează textul adoptat, conform Agerpres.

Potrivit proiectului, “primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti”.

De asemenea, consilierii locali sau judeţeni pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca aleşi locali.

O completare a legii prevede că “starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat proiectul, menţionând că nu a fost consultată ANI, iar Curtea Constituţională a avut o decizie de neconstituţionalitate pe acest subiect. “Doriţi ştergerea acestor incompatibilităţi şi să facă oricine ce doreşte”, a spus el.

Liberalul Florin Roman a susţinut proiectul, menţionând că doreşte “o administraţie europeană”.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus că, prin acest proiect, s-a făcut “o egalitate între aleşii locali şi prefecţi”. Şi deputatul Cătălin Rădulescu a subliniat că s-a făcut o reparaţie morală prin prevederile acestui proiect. Camera Deputaţilor este for decizional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.