Acasă Politic Marilen Pirtea, întrebare pentru Guvern: Când veți intra în incapacitate de plată...

Marilen Pirtea, întrebare pentru Guvern: Când veți intra în incapacitate de plată a salariilor profesorilor?

DISTRIBUIȚI
foto:tion.ro

 146334 – 17052018 – În lunile martie și aprilie, cel puțin, s-au înregistrat deficiențe majore în plata salariilor profesorilor din preuniversitar, banii alocați nefiind suficienți, minusurile fiind acoperite punctual, susține Coordonatorul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL, deputatul Marilen Pirtea. „Asistăm la o rostogolire a minusurilor din buget, care, spre sfârșitul anului, riscă să ducă la un blocaj grav. Ce așteaptă guvernul? Rectificarea bugetară, să mute bani de la investiții la salarii? Așteaptă tăieri de normă, concedieri, pentru echilibrarea bugetului? Solicit Guvernului o clarificare a deficiențelor și prezentarea urgentă a deficitului bugetului de salarii, cu tot cu măsurile necesare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată”, subliniază liberalul.

Marilen Pirtea arată că deficiențe au fost înregistrate, spre exemplu, în Botoșani, unde restanțele pentru salariile lunii martie și suma neasigurată integral pe aprilie însumează patru milioane de lei: „S-a solicitat Ministerului suma necesară, iar în acest moment la Inspectoratul Școlar se află o adresă de repartizare a sumelor către județ. Suma prinsă în propunerea de repartizare/suplimentare acoperă integral datoriile la zi, însă situația se va relua luna viitoare”.

Problemele au apărut la scurt timp după mutarea atribuției achitării salariilor de la autoritățile locale către Minister. Viteza cu care proiectul legislativ a trecut prin Parlament la acel moment a trezit multe suspiciuni, justificarea fiind cel puțin puerilă, este părere Marilen Pirtea: „Nu ne lasă de înțeles decât că au știut că vom ajunge în situația în care bugetul de salarii nu va reuși să acopere majorările din ultima perioadă. Întârzierea rezolvării problemei poate fi interpretată ca pe un șantaj, prin care școlile și inspectoratele sunt forțate să facă reduceri de norme, cu scopul a se încadra într-o anvelopă salarială prea strâmtă. Cerem Guvernului să garanteze plata salariilor profesorilor pe întreg anul, nu prin cârpeli, de la o lună la alta, cum se întâmplă în acest moment”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.