Acasă Politic Modificările aduse Legilor Justiției va transforma România în veriga slabă a Europei

Modificările aduse Legilor Justiției va transforma România în veriga slabă a Europei

DISTRIBUIȚI

 146213 – 09052018 – Senatorul Vlad Alexandrescu a ținut un discurs în plenul Senatului la „Ora Guvernului” unde a fost chemat ministrul justiției Tudorel Toader să dea explicații cu privire la raportul GRECO.

Vlad Alexandrescu a amintit că USR a semnalat încă din iarna anului trecut că unele modificări la Legile Justiției sunt nocive și subminează statul de drept și independența justiției. Aceeași concluzie o vedem și în raportul GRECO, potrivită căruia procesul legislativ a fost unul profund viciat de graba suspectă a coaliției PSD-ALDE și de absența unei gândiri serioase asupra efectelor ce decurg din aplicarea acestor legi.

Mai mult, GRECO avertizează că preconizatele schimbări ale Codurilor penale vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internațională. Prin „grija” PSD – ALDE, România va deveni un paradis al infractorilor și al criminalității, o verigă slabă a Europei.

Redăm discursul integral al senatorului Vlad Alexandrescu:

„Încep prin a reaminti câteva lucruri de bază:

– GRECO este un organism al Consiliului Europei care evaluează lupta împotriva corupţiei în statele membre.

– Raportul ad hoc al GRECO este prima evaluare internaţională independentă cu privire la efectele legilor justiţiei asupra combaterii corupţiei şi a independenţei sistemului judiciar în general.

– Raportul GRECO a fost realizat în cadrul unei proceduri extraordinare, care este activată numai în situaţii grave, deci situaţia din România a fost considerată una foarte îngrijorătoare.

– Raportul GRECO confirmă toate criticile şi avertismentele aduse de opoziţie, de cei aproape 4000 de magistraţi semnatari ai memoriului Forumului Judecătorilor din România, de organizaţii ale societăţii civile şi de zecile de mii de protestatari.

– Acum înţelegem mai bine de ce reprezentanţii puterii s-au ferit cu atâta înverşunare de o sesizare a Comisiei de la Veneţia (tot un organism al Consiliului Europei): pentru că ştiu că orice evaluare internaţională independentă a proiectelor lor în domeniul justiţiei va scoate în evidenţă subminarea statului de drept şi a independenţei justiţiei de către PSD şi ALDE.

– Concluzia GRECO e fost că procesul legislativ a fost unul profund viciat de graba suspectă a coaliţiei PSD – ALDE şi de absenţa unei gândiri serioase asupra efectelor ce decurg din aplicarea acestor legi

– Raportul GRECO vorbeşte despre riscul unor ieşiri masive din sistemul judiciar, precum şi cel al unui sistem de promovare arbitrar

– aproximativ 25% din numărul actual de magistraţi (în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 94 de judecători din totalul de 115) ar putea solicita pensionarea imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale.

– Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie va determina conflicte de competenţă, putând limita atribuţiile DNA şi DIICOT, slăbind în mod direct combaterea corupţiei şi a criminalităţii în general.

– Există riscul ca această secţie specială să fie folosită în mod abuziv pentru muşamalizarea unor dosare care implică funcţionari sau demnitari de rang înalt.

– GRECO recomandă abandonarea creării acestei structuri de parchet.

– Există riscul slăbirii statutului procurorilor prin suprimarea garanţiilor de independenţă operaţională şi de stabilitate a acestora.

– Modificările privind responsabilitatea judecătorilor şi procurorilor pentru erorile judiciare nu sunt suficient de clare şi previzibile, existând riscul ca ele să devină o ameninţare pentru independenţa justiţiei.

– În ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi, GRECO recomandă definirea unei proceduri transparente, bazate pe criterii obiective, în care CSM să joace un rol mai important.

– Modificările aduse legilor justiţiei de coaliţia PSD – ALDE sunt dăunătoare sistemului judiciar şi capacităţii României de a combate în mod eficient corupţia în toate formele sale.

– Mai mult, GRECO avertizează că preconizatele schimbări ale Codurilor penale vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internaţională. Prin „grija” PSD – ALDE, România va deveni un paradis al infractorilor şi al criminalităţii, o verigă slabă a Europei.

– Raportul GRECO este încă un semnal că acest proces legislativ trebuie oprit printr-un consens al tuturor forţelor politice şi reluat într-o manieră serioasă, negociată, pe baza unor analize şi studii de impact, aşa cum a cerut şi Comisia Europeană în ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare

– PSD şi ALDE trebuie să înveţe să guverneze şi să legifereze responsabil, competent şi democratic, cu respect faţă de opoziţie, faţă de grupurile profesionale şi faţă de societatea civilă.

– Deviza „facem ce vrem pentru că putem” e mai potrivită pentru o clică mafiotă şi trădează un mod primitiv de a face politică şi o lipsă de înţelegere a democraţiei.

– Această guvernare incompetentă şi acest comportament legislativ rudimentar din partea PSD – ALDE aduc deja prejudicii grave prestigiului României pe scena internaţională.

– Dumneavoastră, domnule ministru Tudorel Toader, sunteţi una dintre marile decepţii ale guvernării PSD – ALDE. Deşi calificarea profesională v-ar fi permis să fiţi un factor de raţiune şi echilibru în consolidarea sistemului judiciar, aţi ales fie pasivitatea şi derobarea de responsabilitate, fie acţiunea servilă în beneficiul patronilor dvs politici.

– Domnule ministru, vă rămâne să explicaţi românilor şi mai ales, victimelor criminalităţii, de ce aţi ales să vă legaţi numele de această infamă operaţiune de transformare a României într-un „paradis penal”. Victimele infracţiunilor care nu-şi vor găsi dreptatea într-un sistem de justiţie croit pentru a servi interesele borfaşilor vor avea nevoie de explicaţii.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.