Acasă Politic Poluarea râurilor pune în pericol siguranța energetică națională

Poluarea râurilor pune în pericol siguranța energetică națională

DISTRIBUIȚI

146312 – 16052018 – Deputatul Florinel Stancu a subliniat miercuri, 16 mai, că deșeurile aruncate în cursurile de apă, mai ales în cele unde există centrale hidroelectrice, reprezintă una din cele mai importante probleme pentru Sistemul Energetic Național.

„După ce am citit, în ultima perioadă, un comunicat emis de Hidroelectrica în care se sublinia faptul că topirea zăpezilor și ploile din această primăvară au antrenat deșeurile aruncate de riverani și turiști pe malurile râului Bistrița și a afluenților acestora, iar compania face eforturi uriașe pentru ecologizarea lacului și pentru reducerea cantităților de deșeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât și pentru randamentul hidroagregatelor și pentru care au cheltuit sume fabuloase de bani, îmi dau seama că unii cetățeni din această țară atentează, inconștient, la siguranța națională, fără să pățească nimic”, a declarat Florinel Stancu.

Situaţia în cauză nu se întâlneşte doar pe malurile râului Bistrița, ci în mai toate lacurile de acumulare de pe teritoriul României.

„Râurile sunt invadate de resturi din gospodăriile populaţiei, deşeuri de la exploatările forestiere, PET-uri, anvelope uzate, pungi de plastic. Toate sunt aduse de afluenţi în zona camerelor de încărcare şi a prizelor de apă ale hidrocentralelor pe care, în cel mai bun caz, le înfundă. Restabilirea lor suportă sume importante de bani pe care statul român le-ar putea cheltui pentru investiții sau orice altceva mai important. Din acest motiv, adresez un apel public Administraţiei Naţionale “Apele Române” şi Gărzii Naţionale de Mediu să-şi exercite prerogativele legale să determine poluatorii să se conformeze legislaţiei de mediu în vigoare şi să-i oblige să repare efectele poluării produse. E necesar ca Administraţia Naţională “Apele Române” să sporească controalele și să nu amendeze drastic, eventual în mod repetat, pe toți cei care nu înțeleg că a trăi într-o comunitate înseamnă să respecți niște reguli și să te comporți responsabil”, a subliniat Stancu.

În finalul declarației sale, deputatul a adresat un îndemn către toți cetățenii României să devină mai responsabili.

„Mă adresez cetățenilor acestei țări cu mesajul că a venit timpul să demonstrăm că iubim România, nu doar să declarăm că ne place sau nu ne place de ea. A venit timpul să demonstrăm că suntem în stare să o prețuim, nu doar să o populăm. Comportamentul iresponsabil lovește, în primul rând, în noi. Trebuie să fim îngrijorați de impactul plasticului asupra mediului și asupra sănătății. Masele plastice ajung în râuri, mări și oceane. În consecință, mor păsări, cantități uriașe de pești consumă pungi de plastic și mor. Deșeurile aruncate unde nu trebuie ajung în apa pe care o bem, mâncarea pe care o consumăm și, fără exagerare, chiar în corpurile noastre. Toate aceste lucruri nu sunt suficiente să ne facă mai responsabili? Dacă nu sunt suficiente, înseamnă că fiecare român care aruncă deșeurile pe care le produce la întâmplare, împiedică bunul mers al economiei românești și își sabotează propria existență în această țară”, a declarat parlamentarul social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.