Acasă Politic Propuneri în Parlament de Ziua Familiei

Propuneri în Parlament de Ziua Familiei

DISTRIBUIȚI

 146291 – 15052018 –  Ziua Internațională a Familiei este celebrată în Parlamentul României printr-un eveniment organizat de Alianța România Fără Orfani (ARFO), în parteneriat cu Comisia de Egalitate de Șanse din cadrul Camerei Deputaților. Parlamentarii vor cunoaște câteva familii adoptive și pe copiii acestora, care le vor oferi creații artistice personalizate.

Membră a Comisiei pentru egalitatea de șanse și Young Global Leader 2018, deputata independentă Oana Bîzgan salută inițiativa ARFO și va participa la evenimentul din Parlament. Deputata este inițiatoarea unei propuneri legislative care prevede creșterea până la 7 ani a vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în servicii de tip rezidențial. Proiectul a fost semnat de peste 60 de senatoare și deputate din toate partidele, care motivează că instituționalizarea copiilor, dovedită nocivă de către multiple studii științifice de specialitate încă din anii ‘50 are efecte ireversibile atât asupra comportamentului, cât și asupra dezvoltării ulterioare a minorilor.

Circa 19000 de copii sunt crescuți în centre de plasament în România, unde lipsa personalului calificat, condițiile deficitare și aglomerarea contribuie la încetinirea procesului lor de creștere. Mai mult, 57000 de copii din România sunt sub diferite măsuri de protecție – doar 5,7% dintre aceștia sunt adoptabili și numai puțin peste un procent au fost adoptați în 2017.

”Familie sunt mamele și tații care-și cresc singuri sau în cuplu copiii, cuplurile care aleg să nu se căsătorească, dar trăiesc fericiți împreună, cuplurile care nu pot sau nu doresc să aibă copii, cuplurile care adoptă copii. Sunt demne de tot respectul nostru și persoanele care includ în familia lor rude îndepărtate, prieteni vechi, chiar animale de companie. Dincolo de forma de organizare, de numărul membrilor săi, de orice alt criteriu, o familie se bazează pe iubire, respect, înțelegere și grija pentru celălalt – iar statul român ar trebui să sprijine toate aceste tipuri de familie, fără excepție”, este de părere Oana Bîzgan.

Deputata independentă susține și modificarea legii privind regimul juridic al adopției – propunerea este inițiată de deputatul Iulian Bulai și se află încă în dezbatere la Senat. Legea ar permite reducerea birocrației și ar oferi șanse mai mari la adopție pentru toți copiii, inclusiv cei cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.