Acasă Social Aparare Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale UE

Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale UE

DISTRIBUIȚI

 146141 – 07052018 – Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a participat în zilele de 4 și 5 mai, la Sofia, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Dezbaterile au debutat cu reuniunea Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în care au fost analizate eforturile de adaptare ale Agenţiei la noul nivel de ambiţie european în domeniul apărării, precum şi noile sarcini ale Agenţiei privind iniţiativele procesului de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD), cooperarea structurată permanentă (PESCO) și Acţiunea Pregătitoare. Mircea Dușa a apreciat contribuţia EDA la implementarea Strategiei Globale a UE pe dimensiunea de securitate şi apărare şi a subliniat faptul că Agenţia trebuie să se adapteze permanent pentru a putea sprijini statele membre în eforturile lor de asigurare a capabilităţilor militare necesare generării răspunsului față de noile provocări la adresa securităţii.

Oficialii prezenți au dezbătut și perspectivele dezvoltării Cooperării structurate permanente (PESCO) și stabilirea unui set comun de reguli de guvernanță pentru proiectele asumate, în paralel cu identificarea următorului set de proiecte PESCO. „România a fost un susţinător constant al Cooperării structurate permanente încă de la iniţierea sa. Sprijinim continuarea eforturilor în vederea operaţionalizării PESCO, de o manieră pragmatică şi orientată pentru obţinerea unor rezultate concrete”, a afirmat Mircea Dușa.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost și managementul crizelor în contextul provocărilor actuale de securitate şi potenţiala cooperare între organizaţiile internaţionale în teren. „Actualul context de securitate evidențiază emergența unor riscuri și amenințări noi, care impun instrumente adaptate de management al crizelor. Sperăm ca Summit-ul NATO și Consiliul European din această vară să aducă un nou impuls cooperării dintre cele două organizații esențiale pentru securitatea cetățenilor europeni”, a adăugat Mircea Dușa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.