Acasă Anchete Justitie Sindicaliștii din penitenciare: Investițiile în penitenciare, dezinformări de tip Ghiță Pristanda

Sindicaliștii din penitenciare: Investițiile în penitenciare, dezinformări de tip Ghiță Pristanda

Cele 22 de lucrări ”în execuție”, dintr-o listă de 137 de pretinse investiții, sunt 12 în realitate

DISTRIBUIȚI

  146168 – 08052018 –  Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a postat, la 3 mai 2018, pe site-ul oficial al instituției o așa-zisă situație a obiectivelor de investiții/lucrări de intervenții pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Din păcate și acest demers al ministrului este o dezinformare de tip Ghiță Pristanda, diferența fiind că la numărătoare sunt adunate nu steaguri, ci pretinse investiții, acuză într-un comunicat Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

”20 din cele 22 de obiective de investiții în curs (care, de fapt, sunt 12) sunt prezentate în mod eronat și cu scopul de a dezinforma ca fiind de imbunatatire a condițiilor de muncă, iar dezinformarea continuă în stil caragialesc, obiective care urmează a fi finanțate ori finalizate deja fiind prezentate a fi drept în execuție. Din cele 22 de obiective de investiții prezentate eronat ca fiind de îmbunătățire a condițiilor de lucru, 20 ar fi exclusiv investiții în condiții de detenție și măsuri sau amenajări de siguranță (eg. Crearea a 70 de locuri de detenție – Penitenciar Deva, Împrejmuire unitate – Penitenciar Gherla, Transformare ateliere în spații de detenție – Penitenciar Găești sau Post trafo – Penitenciar Focșni). Din cele 22 de obiective prezentate ca fiind în curs de execuție, 4 sunt de fapt finalizate (Pavilion Administrativ – Penitenciar Aiud, Post Control Vizite – Penitenciar Timisoara, Pavilion B si C – Penitenciar Giurgiu si Sistem Supraveghere Video – Penitenciar Bistrita), fiind adaugate doar pentru ca lista să pară mai consistentă. Din cele 18 obiective care ar rămâne în categoria în execuție, 2 sunt în realitate în faza semnării contractului de execuție (Sediu Aparat Central – ANP, Înprejmuire unitate – Penitenciar Galați), iar alte 4 sunt doar în faza de alocare de fonduri (Sistem de supraveghere video – Penitenciar Targu Jiu, Sistem control acces – Penitenciar Satu Mare, Pavilion detenție – Penitenciar Codlea, Modernizare sală vizite – Penitenciar Focșni). Avem așdar doar 12 obiective de investiții care sunt la acest moment în curs de execuție în sistemul penitenciar. 8,7% din lista prezentată înseamnă așadar proiecte concrete, restul sunt doar intenții care, în contextul înjumătățirii fondurilor pentru investiții în mandatul Tudorel Toader, nu prezintă certitudinea finalizării. Pentru o informare corectă precizăm că îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații din penitenciare înseamnă amenajarea corespunzătoare a spațiilor de lucru – 90% dintre acestea fiind fiind la momentul actual improvizații fără acces la lumină naturală și cu o suprafață utilă de sub 4mp, uneori constând doar într-o măsuță plasată pe un hol pe care se plimbă deținuți, amenajarea, construirea sau modernizarea unor spații corespunzătoare pentru servirea mesei, vestiare, dușuri, depozitare a bunurilor personale – în foarte multe penitenciare și acestea sunt improvizate atunci când există și amenajarea unor spații pentru efectuarea de activități sportive și de pregătire profesională – pentru deținuți lipsa accesului la astfel de facilități constituie motiv de clasificare la condiții improprii. Reamintim că, recent, Administrația Națională a Penitenciarelor a decis evacuarea urgentă a unor corpuri de detenție din Penitenciarele Iași și Poarta Albă, acestea prezentând risc de prăbușire certificat prin expertize tehnice de cel puțin 1 an, situația fiind cunoscută ministrului Justiției”, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.