Acasă Uncategorized Forumul de la Vilnius

Forumul de la Vilnius

DISTRIBUIȚI
foto:facebook/birchallana

146643 – 12062018 – Președintele Comisiei pentru politică exernă a Camerei Deputaților, Biro Rozalia-Ibolya, a participat la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici, care s-a desfașurat la Vilnius, în Lituania, eveniment găzduit de Președinția Lituaniei. Forumul a reunit aproximativ 400 de femei, lideri politici din întreaga lume, care, prin activitățile lor, își propun să promoveze rolul și viziunea femeilor în stat și în societate.

În marja summitului de la Vilnius, la 7 iunie a.c., deputatul UDMR, împreună cu vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, au avut o întrevedere bilaterală cu președintele Republicii Malta, Marie-Louise Coleiro Preca. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte de interes precum perspectivele de aprofundare a cooperării, pornind de la atașamentul comun pentru valorile UE și potențialul dezvoltării schimburilor economice, cu accent pe domeniile IT, industria chimică și agro-alimentară.

De asemenea, Biro Rozalia-Ibolya a participat la întrevederi cu delegația din Malaysia, condusă de ministrul pentru locuințe și guvernare locală, cu doamna Zuraida Kamaruddin, din Republica Macedonia, cu coordonatorul grupului femeilor palamentare, doamna Gjulumser Kasapi, din Republica Uniunii Myanmar, condusă de doamna Khin Sithu, membru al Parlamentului. În cadrul acestor întrevederi au fost abordate subiecte privind stadiul actual al relațiilor bilaterale, precum și oportunitățile pentru dezvoltarea și diversificarea acestora și cooperarea în context multilateral, în perspectiva sprijinirii candidaturii României pentru un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, pentru perioada 2020-2021.

Participarea la lucrările Forumului Global al Femeilor Lideri Politici de la Vilnius a prilejuit doamnei Biro Rozalia-Ibolya o întrevedere cu președintele organizației Women Political Leaders, Silvana Koch-Mehrin. Discuțiile, care au avut loc la data de 8 iunie a.c., au fost dedicate promovarii implicării femeilor în viața publică la nivel decizional și a inițiativelor României în acest domeniu. Cei doi oficiali au mai abordat și posibilitatea organizarii, în România, a unor evenimente comune, pe aceeași temă.

Tot în marja summitului de la Villnius, în după-amiaza zilei de 8 iunie a.c., președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și deputatul independent Oana-Mioara Bîzgan Gayral, membru al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați a Camerei Deputaților, au avut o întrevedere cu directorul Institutului European pentru Egalitate de Gen între Femei și Bărbați, Virginija Langbakk, în timpul căreia au abordat problematica egalității de gen la nivel intern, european și internațional, precum și situația implementării recomadărilor Convenției de la Istanbul în România. În acest context, Biro Rozalia-Ibolya a lansat oficialului EIGE invitația de a participa, la București, la o dezbatere dedicată eliminării violenței de gen, organizată de Grupul multisectorial de lucru pentru egalitate de gen, care funcționează în cadrul Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, din Parlamentul României.

Forumul de la Vilnius a oferit oportunități pentru consolidarea unui dialog consistent și specializat, pentru promovarea celor mai bune practici în vederea implicării și promovării femeilor în viața publică și politică. De asemenea, a fost evidențiat rolul esențial al femeilor în evoluția politică și în cadrul dezvoltării economice a societății moderne, în contextul provocărilor majore ale momentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.