Acasă Politic Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor se bazează, în continuare, pe sprijinul României

Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor se bazează, în continuare, pe sprijinul României

DISTRIBUIȚI

146838 – 26062018 – Președintele Comisiei pentru politică externă, deputatul UDMR Biro Rozalia, a avut o întrevedere cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Eugene Czolij. Congresul Mondial al Ucrainenilor este o organizație reprezentativă a diasporei ucrainene, cu sediul în Canada, care reprezintă interesele a peste 20 de milioane de ucrainieni.

Eugene Czolij a ținut, mai întâi, să mulțumească României și Uniunii Europene pentru fiecare pas efectuat în sprijinul țării sale, în special pentru schimbarea regimului de vize în spațiul comunitar.

Cei doi oficiali au abordat o serie de subiecte de interes comun, între care acțiunile comunității internaționale ca răspuns la războiul hibrid al Federației Ruse, situația din regiunea Donbas și misiunea de monitorizare a OSCE în Crimeea. În cadrul întrevederii, au fost discutate probleme referitoare la procesul de reforme din Ucraina, inclusiv punerea în aplicare a măsurilor anticorupție și acordarea de asistență economică, umanitară și tehnică Ucrainei. În acest context, Biro Rozalia, a subliniat faptul că România continuă să rămână un susținător al procesului de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană și a reiterat poziția României de sprijinire fermă a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Aspectele referitoare la consolidarea relațiilor dintre Ucraina și România, problema învățământului în limba maternă a românilor din Ucraina și comunitatea ucraineană din România – au constituit un capitol aparte. Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților a reiterat disponibilitatea unui dialog deschis la nivel parlamentar în scopul identificării de soluții legislative pentru păstrarea drepturilor exercitate de etnicii români. Dreptul câștigat nu poate fi retras prin Constituție și prin tratate internaționale, este asigurat dreptul minorităților din Ucraina de a învața în limba maternă, iar acest drept nu este negociabil.

În legătură cu problemele discutate, Biro Rozalia va prezenta aceste teme în cadrul Comisiei pentru politică externă, pentru a asigura o viziune concretă de susținere a acestei țări într-un parcurs european. Președintele Comisiei a subliniat importanța unui dialog direct, care poate să genereze o conexiune importantă între țările noastre.

În cadrul întrevederii, Eugene Czolij, a vorbit despre înrăutățirea situației de la Donbas și a precizat că fostul ambasador al SUA la NATO, Kurt Volker, în urma unei vizite în Ucraina a declarat că 2017 a fost cel mai violent an. Președintele Congresului Mondial al Ucrainienilor a mai vorbit despre criza umanitară tot mai accentuată, care afectează peste 4,4 milioane de oameni. Este greu de evaluat acest dezastru, a subliniat domnul Eugene Czolij, care a subliniat interesul comunității internaționale pentru soluționarea acestui conflict. Eugene Czolij a adresat doamnei Biro Rozalia, rugămintea de a susține această misiune și a reiterat că țara sa se bazează în continuare pe sprijinul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.