Acasă Politic Dăncilă zice că a discutat cu Juncker și Timmermans ”despre cele 6.000.000...

Dăncilă zice că a discutat cu Juncker și Timmermans ”despre cele 6.000.000 de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din păcate un lucru real în România”

DISTRIBUIȚI

 147094 – 11072018 – Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți seară la Antena 3 că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Frans Timmermans ”despre cele 6.000.000 de telefoane ascultate, ceea ce este un lucru greu de crezut, dar din păcate un lucru real în România”. Tema celor șase milioane de telefoane ascultate a fost lansată de Claudiu Manda, șeful comisiei de control parlamentar al SRI, și preluată ulterior de toți liderii PSD. La doar câteva ore după declarațiile lui Manda, SRI a furnizat numărul oficial de mandate de interceptare emise în perioada 2004 – 2016. După ce Manda a susținut că în 12 ani au fost emise peste 311.000 de mandate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă peste șase milioane de persoane ascultate, SRI a explicat, într-un comunicat că, de fapt, în perioada respectivă au fost solicitate 28.784 de mandate de interceptare.

Ulterior precizărilor SRI, Claudiu Manda a contracarat la RTV: ”Pe mine deja începe să mă deranjeze chestiunea asta”.

Dăncilă a mai spus marți seara în interviul de la Antena 3 că a discutat cu Juncker și Timmermans despre plângerea de înaltă trădare depusă de Ludovic Orban: ”Am reiterat faptul că pentru mine şi pentru mulţi români este de neexplicat cum înalta trădare este asociată unui act diplomatic, cu un stat cu care avem parteneriat strategic. Au fost foarte miraţi de acest lucru. Am informat, pentru că nu vreau ca să ajungă la Bruxelles informaţii denaturate. Am spus că nu mă tem de cercetările care se vor face, de lucrurile care vor fi cerute pentru a elucida acest subiect. Îmi doresc să se elucideze acest subiect, dar în acelaşi timp cred că acest lucru nu a făcut bine României şi am această convingere, mi s-a întărit această convingere şi în urma discuţiilor pe care le-am avut”, a declarat Dăncilă, citată de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru G4Media.ro că Junker i-a atras atenția marți premierului Viorica Dăncilă, în cadrul unei întâlniri avute la Bruxelles, ”să facă eforturi pentru revenirea la un discurs politic decent pe scena politică românească”. De asemenea, Junker a avertizat-o pe Dăncilă că România se află încă sub monitorizarea atentă a Comisiei Europene în ceea ce privește Justiția și ”a insistat asupra faptului că este crucial ca progresele făcute până acum să nu fie compromise”.

Precizarea Comisiei Europene pentru G4Media.ro

”Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, s-a întâlnit astăzi (n.r. marți, 10 iulie) cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. La întâlnire au mai participat prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, și comisarul Corina Crețu.

Principalul punct de pe agenda discuțiilor au fost pregătirile pentru președinția română a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, care va avea loc într-un moment important pentru Uniune. De asemenea, cei doi au discutat și despre proiectul de buget al Uniunii, despre îmbunătățirile în ceea ce privește fondurile structurale și despre politica economică.

În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare în cazul României, președintele Junker a subliniat faptul că Comisia Europeană continuă să monitorizeze evoluțiile din țară și a insistat asupra faptului că este crucial ca progresele făcute până acum să nu fie compromise.

Președintele Junker a îndemnat-o pe Viorica Dăncilă să facă eforturi pentru revenirea la un discurs politic decent pe scena politică românească, mai ales având în vedere apropierea președinției UE”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.