Acasă Externe Primirea premierului Viorica Dăncilă de către preşedintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović

Primirea premierului Viorica Dăncilă de către preşedintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović

DISTRIBUIȚI

 147278 – 26072018 –  Premierul Viorica Dăncilă a avut joi, 26 iulie 2018, o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović, în cadrul vizitei oficiale desfăşurate de demnitarul român în această ţară.

Cu acest prilej, prim-ministrul român a întărit mesajele transmise omologului său muntenegrean în cursul zilei de 25 iulie 2018. Şeful guvernului român a reiterat sprijinul României pentru consolidarea parcursului european al statului Muntenegru, prin avansarea pe calea reformelor pro-europene şi a subliniat importanţa legislativului muntenegrean în cadrul procesului de aderare, mai ales sub aspectul asigurării unui proces legislativ eficient. Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a accentuat necesitatea participării active a tuturor forţelor politice şi actorilor civili relevanţi muntenegreni la crearea prin dialog a unei baze politice cât mai largi care să sprijine realizarea obiectivului legitim al Muntenegru de aderare la UE. Demnitarul român a asigurat asupra atitudinii deschise şi constructive a viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE în sprijinul aderării europene a statului Muntenegru. A fost transmisă întreaga disponibilitate a Parlamentului României pentru sprijinirea acestui proces.

Viorica Dăncilă a transmis felicitări Președintelui Parlamentului de la Podgorița pentru succesul înregistrat prin recenta aderare la NATO, efort susținut puternic inclusiv la nivelul legislativului muntenegrean. Prim-ministrul a subliniat că Muntenegru are în România un aliat şi un prieten adevărat şi a salutat contribuţia acestei țări la misiunile şi activităţile NATO.

Premierul a abordat și o serie de aspecte aflate pe agenda bilaterală: intensificarea dialogului politic la nivel înalt, inclusiv în cadrul Grupului Parlamentar de Prietenie şi al structurilor relevante din cele două parlamente, dinamizarea cooperării sectoriale prin identificarea unor noi oportunităţi de interes reciproc şi constituirea de platforme de cooperare în domeniul economic, consolidarea cooperării punctuale între instituţiile din cele două state, furnizare de expertiză în domeniul afacerilor europene, colaborarea în cadrul formatelor regionale. De altfel, la convorbiri au participat și membrii muntenegreni ai Grupului Parlamentar de Prietenie cu România.

Cu referire la aspectele regionale, ambele părţi au evidenţiat contribuţia dimensiunii parlamentare la pregătirea statelor din Balcanii de Vest vizate de procesul de extindere, în vederea îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderare, pe baza meritelor proprii.

În final, Viorica Dăncilă i-a adresat Președintelui Parlamentului din Muntenegru, Ivan Brajović, invitația de a efectua o vizită în România.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.