Acasă Politic Raportul național pentru implementarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă

Raportul național pentru implementarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă

DISTRIBUIȚI

147217 – 23072018 – Delegația României la reuniunea Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF) a prezentat plenului reuniunii Raportul Național Voluntar pentru implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabilă. Elaborarea Raportului Național Voluntar al României s-a realizat în cadrul Comitetului Interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecției mediului în politicile și strategiile sectoriale la nivel național, reprezentând principalul for de decizie la nivel național privind dezvoltarea durabilă. Întregul proces de elaborare a fost coordonat de viceprim-ministrul și ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, care conduce delegația României la HLPF 2018.

”Guvernul României și-a asumat implementarea, la nivel național a Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de dezvoltare durabilă. Pentru țara noastră, această asumare reprezintă o adevărată șansă, pentru că ea este, de fapt, începutul transformării societății noastre într-una cu adevărat sustenabilă și modernă. Așadar, acest proces de raportare a fost și pentru noi un exercițiu foarte bun. Ne aflăm pe drumul cel bun și știm unde mai avem de lucrat pentru a crea politici publice dedicate implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Procesul de adaptare a Agendei 2030 la particularitățile României se face prin revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă. Strategia revizuită își propune să fie inovatoare și intuitivă în sensul că, în loc să propună doar politici care să contribuie la realizarea unui viitor mai durabil, aceasta încearcă, de asemenea, să adauge o componentă durabilă altor strategii implicate direct sau indirect în îndeplinirea obiectivelor. De asemenea, publicul țintă nu este format doar din funcționari publici, experți și politicieni, ci și de societatea civilă. Ca atare, Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României este modul de ghidare a politicii publice și justificarea principiilor Agendei 2030 pentru publicul național.

După o creștere de 4,8% în 2016, România a înregistrat o creștere economică accelerată de 6,9% în 2017, aceasta reprezentând cea mai mare rată de creștere după criza economică și una dintre cele mai mari din lume. În ultimii 15 ani am reușit să atingem ținta de aproape 25% de aport energetic din surse regenerabile, țintă propusă pentru anul 2020, în principal cu ajutorul panourilor solare și a generatoarelor eoliene.

”Trebuie să întărim dialogul și cooperarea la nivel local și regional, astfel încât să punem bazele unor platforme și parteneriate care să cuprindă toți factorii interesați de proces. Această transformare va aduce beneficii reale economiei, mediului și societății, nu numai pentru actualele generații, ci și pentru cele viitoare. O societate poate fi considerată sustenabilă doar atunci când membrii comunității și-au însușit cu adevărat principiile incluziunii sociale și ale respectului față de natură”, a explicat ministrul român al Mediului, în cadrul alocuțiunii sale.

La rândul său, domnul Laszlo Borbely, consilier de Stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, a prezentat stadiul revizuirii Strategiei de dezvoltare durabilă, declarând că România, în ultimii ani, a devenit un centru regional în ceea ce privește abordarea implementării Agendei 2030. “Am finalizat consultările publice privind revizuirea Strategiei.Trebuie să ieșim din birou, am pornit o mișcare în societate pentru a asigura un viitor mai bun generațiilor viitoare. Avem proiectul revizuit în fază finală. Implementarea Agendei 2030 este o prioritate pentru România. Departamentul pentru dezvoltare durabilă va monitoriza implementarea”, a declarat László Borbély.

În plan european, în cadrul procesului de pregătire pentru exercitarea funcției de Președinte al Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, România a propus ca implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă să fie prioritate pe agenda politică a Uniunii Europene. În acest context, ne angajăm să colaborăm cu statele membre ale UE, precum și cu alte țări, în ceea ce privește promovarea punerii în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

În perioada 9 – 19 iulie 2018, la sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la New York (SUA), s-a desfășurat reuniunea Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF), organizat sub egida Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC).

Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă reprezintă cea mai importantă platformă a ONU în domeniul dezvoltării durabile. HLPF asigură leadership-ul politic şi orientări (guidelines), follow-up şi examinarea progreselor în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, angajamentelor în domeniul dezvoltării durabile şi răspunde provocărilor noi şi emergente în sfera dezvoltării durabile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.