Acasă Opinii/Analize Creați locuri de muncă pentru cei rămași șomeri în urma crizei pestei...

Creați locuri de muncă pentru cei rămași șomeri în urma crizei pestei porcine

DISTRIBUIȚI
Plenary session Week 50 2017 in Strasbourg - Enlargement and strengthening of the Schengen area : Bulgaria, Romania and Croatia

Laurențiu Rebega, europarlamentar

147563 – 27082018 – Guvernul se confruntă cu o dublă criză în cazul pestei porcine africane și nu pare pregătit să gestioneze niciunul din aspectele ei. Există, pe de o parte, responsabilitatea de a opri focarele de infecție și de a asigura despăgubirile necesare pentru că fermierii afectați și-au pierdut mijloacele de trai. Deocamdată, pesta porcină se răspândește, iar despăgubirile trebuie asigurate din bugetul de stat, pentru că, așa cum comisarul pentru Agricultură a transmis prin scrisoarea pe care mi-a adresat-o, banii europeni erau destinați prevenirii apariției și răspândirii pestei porcine, iar în lipsa acestor măsuri, care nu au fost adoptate de Executiv, responsabilitatea, așadar și plata despăgubirilor, aparține autorităților române.

Dar pesta porcină mai lasă în urmă o gravă problemă a șomajului în cazul fermelor mari care se văd nevoite să își dea afară angajații după sacrificarea porcilor. Iar aceasta este iarăși o problemă pe care Guvernul trebuie să o rezolve identificând modalități de a atrage investitorii sau marii angajatori în a prelua forța de muncă din zonă și a oferi astfel o șansă de revenire familiilor care s-au trezit fără veniturile provenite din salarii. Simpla plată a despăgubirilor pentru animale nu rezolvă dispariția locurilor de muncă din agricultură în zonele afectate de pesta porcină, unde mii de români erau angajați ai marilor ferme acum puse în situația de a-și opri activitatea.

Nu am văzut nicio propunere și nicio grijă a Guvernului pe această temă, deși e clar că pesta porcină lasă în urmă un dezastru economic și un șomaj ridicat. Sunt convins că Guvernul are tot interesul să închidă subiectul, eventual să plătească despăgubirile și apoi să uite de consecințele economice ale crizei asupra zonelor afectate. Dar responsabilitatea sa nu se oprește aici. Rămân, în urmă, familii întregi fără venituri și fără mijloace de trai. Guvernul trebuie să intervină în acele zone și să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei care au rămas pe drumuri ca urmare a epidemiei. Așteptarea ca media să uite de subiect, iar oamenii să rămână abandonați și să se descurce pe cont propriu, nu ar face cinste niciunui Guvern, indiferent de orientare, darămite unuia care se pretinde social-democrat!

Gestionarea situației post-criză este la fel de importantă ca și lupta cu focarele de infecție. Dacă Guvernul a ratat prevenirea și gestionarea situației create de pesta procină africană, ar trebui să se implice serios măcar în diminuarea efectelor ei economice care amenință să afecteze pături largi ale populației în zonele lovite de epidemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.