Acasă Social Pesta porcină a ajuns în Ilfov

Pesta porcină a ajuns în Ilfov

Viceprimarul Cristian Niculae: ”Nu se va ridica din gospodăriile oamenilor niciun porc, așa cum se tot vorbește prin comună”.

DISTRIBUIȚI

147477 – 20082018 – Prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmată, de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanță de aproximativ patru km de comuna Tunari, în direcția localității Ștefăneștii de Jos, din județul Ilfov. Astfel, Ilfovul este al zecelea județ din țară unde se confirm prezența virusului PPA.

Serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și a fost dispusă uciderea porcinelor din anexa gosodărească și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit duminică pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte și cele sacrificate (15 capete). Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

De asemenea, a fost demarată și o anchetă a Poliției, investigațiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Viceprimarul comunei Tunari, Cristian Niculae, a confirmat informația și a precizat, la rândul său, că au fost luate toate măsurile de prevenire și combatere a virusului. El a anunțat că de luni, 20 august, a fost constituită o comisie care se va efectua recensământul și controlul medical la porcine. ”Nu se va ridica din gospodăriile oamenilor niciun porc, așa cum se tot vorbește prin comună”, a spus viceprimarul.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.