Acasă Externe Teodor Meleșcanu, invitat de onoare la Reuniunea Diplomației slovace

Teodor Meleșcanu, invitat de onoare la Reuniunea Diplomației slovace

DISTRIBUIȚI

 147503 – 22082018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 21 august 2018, în calitate de invitat de onoare, la deschiderea Reuniunii Diplomației slovace.

În discursul său, șeful diplomației române a abordat situația actuală din cadrul Uniunii Europene, cu accent pe viitorul Europei și rolul UE în plan global, plecând de la multitudinea de interese și poziții comune ale României și Slovaciei. În context, a fost evidențiată necesitatea unui răspuns coordonat faţă de provocările actuale de pe agenda Uniunii Europene. Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța eficientizării activității instituțiilor europene și a decidenților europeni, care să răspundă, în primul rând, priorităților cetățenilor europeni și să se reconecteze mai bine cu așteptările acestora. Ministrul s-a referit și la rolul special al UE în consolidarea și adaptarea multilateralismului, cu accent pe o colaborare mai strânsă UE-ONU și pe importanța relației transatlantice.

Totodată, în marja participării la Reuniunea Diplomației slovace, ministrul Meleșcanu a fost primit de premierul Guvernului Republicii Slovace, Peter Pellegrini, și a avut consultări cu omologul slovac, Miroslav Lajčák.

În contextul aniversării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, pentru România, și a Independenței pentru Slovacia, precum și a marcării a 50 de ani de la Primăvara de la Praga, șeful diplomației române a punctat necesitatea coordonării, în continuare, pentru apărarea intereselor strategice comune la nivel european, regional și transatlantic.

Prezența în Republica Slovacă a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a coincis cu comemorarea a 50 de ani de la ocuparea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia. Ministrul Meleşcanu a depus o coroană de flori la placa memorială dedicată victimelor de la 21 august 1968 şi a participat la inaugurarea unei expoziții de fotografii care rememorează aceste momente istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.