Acasă Opinii/Analize Iși permite Dragnea remanierea Guvernului?

Iși permite Dragnea remanierea Guvernului?

Deputat, Remus Borza

DISTRIBUIȚI

147703 – 11092018 –Liviu Dragnea a mai deschis un front de luptă. Vrea să remanieze Guvernul, în condițiile în care e angajat într-o bătălie pe viață și pe moarte cu Gabriela Firea, cu președintele republicii, cu serviciile, cu procurorii șefi ai marilor parchete și cu o parte a propriilor baroni care o susțin din umbră pe Firea, deși îi jura credință în fiecare zi lui don Liviu. Remanierea unor ministri nu e doar necesară ci și obligatorie. Eu am cerut-o încă din iunie, imediat după căderea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului. Sunt mai mulți miniștri care nu au confirmat. Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, Lucian Șova, ministrul Transporturilor și George Ivașcu, ministrul Culturii. Evident că sunt și alții. Ministrul „Pamblică” (Valentin Popa, ministrul Educației) este campionul gafelor după premierul Viorica Dăncilă. Și ALDE ar trebui să-și facă o evaluare a propriilor miniștri, câtă vreme niciunul nu a rupt gura târgului.

Înlocuirea miniștrilor care nu au performat ar neutraliza în parte atacul opoziției și al președintelui Iohannis la adresa Guvernului, ar da satisfacție unei părți a societății nemulțumită de activitatea acestor miniștri, ar translata atenția, discursul public și presiunea de pe PSD pe alți actori politici sau instituționali.

În ultimii trei ani, nu am fost în măsură să dăm în circulație nici măcar un km de autostradă. Infrastructura de transport, fie ea rutieră, feroviară, navală sau aeriană, reprezintă cel mai elocvent barometru privind dezvoltarea economică a unei națiuni. Iar noi suntem codașii Europei în ceea ce privește infrastructura. Cu referire la George Ivașcu, aveam așteptări foarte mari. Îl cunosc și îi apreciez calitățile de manager de teatru. Însă, ca ministru al Culturii, într-un an al Centenarului, a făcut mai mult figurație.

PSD este un partid mare, cu peste 500.000 de membri. Are, indiscutabil, oameni valoroși. Mediocritatea Guvernului, în ansamblul lui, aduce deservicii partidului. Nu mai vorbesc de deserviciile aduse țării, din punct de vedere al imaginii, credibilității și favorabilității. Guvernul PSD-ALDE este izolat pe scena politică internațională, este nefrecventabil, chiar dacă premierul are întâlniri cu lideri din alte țări, cea mai recentă fiind cu Regele Spaniei, Felipe al VI-lea. Însă sunt întâlniri protocolare, fără substanță și fără finalitate.

Trocul lui Dragnea privind remanierea

Deși e angajat în mai multe bătălii, care în final or să-l uzeze și doboare și pe Dragnea, El lider maximo va putea obține un vot favorabil în CEx privind înlocuirea unor miniștri doar dacă negociază cu liderii filialelor de unde provin miniștrii remaniabili, pentru ca tot acele filiale să nominalizeze candidați pentru portofoliile pierdute sau pentru alte ministere.

Pentru a recredibiliza Guvernul, mai ales din perspectiva preluării președinției Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, e nevoie de un suflu nou, de sânge proaspăt în instalații. Rezultatele guvernării la 6 luni cer un astfel de sacrificiu. Datorie externă de 96 miliarde euro, inflație de 5%, deficit bugetar de 15 miliarde lei, deficit de balanță comercială de 7 miliarde euro. PSD nu își poate permite să facă scut în jurul, nu puținilor miniștri incompetenți din Guvernul Dăncilă. Ar fi cam mult și ar dăuna grav chiar și celui mai mare partid al țării. Dacă va opta să-i salveze pe toți, în frunte cu Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea, PSD riscă să se transforme în percepția din ce în ce a mai multor români, în partidul stat. Un partid care guvernează discreționar, care nu mai aude și nu mai ascultă de vocea poporului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.