Acasă Politic Klaus Iohannis : ”Mă bucur că am reuşit să avem un Summit...

Klaus Iohannis : ”Mă bucur că am reuşit să avem un Summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă”

DISTRIBUIȚI

147774 – 18092018 – Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 18 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă cu cu președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și cu Secretarul Energiei al SUA, Rick Perry.

Președintele României, Klaus Iohannis:

”Îmi face mare plăcere să putem prezenta rezultatele Summitului celor Trei Mări de astăzi. Înainte, însă, aș vrea să salut prezența, la această conferință de presă, alături de mine, a doamnei Președinte Kolinda Grabar-Kitarovic, a domnului Prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, și a domnului Secretar pentru Energie, domnul Rick Perry.

Am avut astăzi prilejul să fiu gazda celui de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări și în cele ce urmează am plăcerea să vă prezint rezultatele acestui Summit.

Asumarea de către România a organizării Summitului de la Bucureşti a avut ca argument principal potențialul acestei Inițiative de a se adresa nevoii reale a celor douăsprezece state participante de dezvoltare economică și de interconectare regională, în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest.

Pot spune acum, la finalul Summitului, că a fost o reuniune de succes, cu rezultate palpabile, care deschid o nouă etapă în evoluţia Iniţiativei.

Mă bucur că am reuşit să avem un Summit excelent, în ciuda dificultăţilor noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetăţenilor români şi al întregii regiuni a celor Trei Mări.

Interesul pentru Summitul de astăzi a fost demonstrat și prin nivelul de reprezentare: opt Președinți din cele douăsprezece state participante, un prim-ministru, doi preşedinţi de camere şi un ministru de externe.

Totodată, ne-a bucurat prezența invitaților speciali – a Președintelui Comisiei Europene, a Secretarului Energiei al Statelor Unite, a ministrului german de externe, a Președintelui Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, a Președintelui și a Vice-președintelui Băncii Europene de Investiții, la care se adaugă reprezentarea Băncii Mondiale.

La sfârșitul reuniunii de astăzi am adoptat o Declarație comună, care stipulează principiile fundamentale ce stau la baza Inițiativei celor Trei Mări și obiectivele concrete vizate de această platformă şi atinse la Summit.

Avem acum o înțelegere comună cu privire la principalele obiective ale Inițiativei, care sunt pro-dezvoltare economică în regiune, pro-Uniunea Europeană și pro-legături transatlantice.

În primul rând, Inițiativa urmărește să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, prin conectivitate la nivelul infrastructurii, pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale – transport, energie și digital.

Astfel, ea încearcă să modernizeze și să consolideze competitivitatea economiilor statelor noastre prin maximizarea potențialului interconectivității regionale.

Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, asta pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru consolidarea proiectului european. Din această perspectivă, mă bucură faptul că domnul Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene, a acceptat să fie astăzi alături de noi.

În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea legăturilor transatlantice. Prezența economică a Statelor Unite ale Americii în regiune este un catalizator pentru cooperarea în zonă, dar și ca parte a parteneriatului transatlantic, Inițiativa reprezentând o contribuție regională la întărirea relaţiei transatlantice.

Din această perspectivă, m-am bucurat să-l avem ca invitat la Summit pe Secretarul Energiei al Statelor Unite, domnul Rick Perry. Cu acest prilej, domnia sa a reiterat susținerea puternică a Statelor Unite ale Americii pentru Inițiativă, exprimată de altfel şi în excelentul mesaj pe care l-am primit din partea Preşedintelui Trump pentru participanţii la Summit.

Doamnelor şi domnilor, permiteți-mi să amintesc în continuare care au fost principalele rezultate.

Aș începe cu organizarea primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. Acest eveniment, pe care l-am deschis ieri şi care se derulează şi astăzi, vizează stimularea contactelor de afaceri și a investițiilor în regiune, implementarea proiectelor prioritare, dar și identificarea factorilor potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune.

Mă bucur că succesul acestui eveniment a determinat decizia de a fi organizat regulat, preferabil anual.

Cu prilejul Forumului, am asistat la semnarea Declarației comune privind crearea rețelei Camerelor de Comerț din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări. Aceasta are ca obiectiv sprijinirea activității Forumului de Afaceri și asigurarea conectării comunităților de afaceri din regiune.

Totodată, au fost întreprinși pași concreți, prin semnarea Scrisorii de Intenţie aferente, pentru crearea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.

Acesta își propune să contribuie la co-finanțarea proiectelor prioritare, reprezentând un vehicul important prin care regiunea își va mobiliza şi va prioritiza contribuțiile financiare concrete şi necesare pentru implementarea proiectelor prioritare.

Revenind la aspectele decise astăzi în cadrul Summitului, probabil cel mai important a fost exprimarea sprijinului politic pentru o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, listă ce a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României.

Mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați în exercițiul deloc uşor al elaborării contribuțiilor naționale la această listă.

Selecția acestor proiecte a avut la bază criterii precum impactul regional, fezabilitatea economică, compatibilitatea cu prioritățile și politicile Uniunii Europene. Au fost selectate atât proiecte în curs de derulare, cât și proiecte noi, și s-a manifestat preferință pentru proiecte care implică noi tehnologii sau care asigură modernizarea infrastructurii existente.

În ceea ce privește România, cele șase proiecte propuse au fost aprobate de Guvernul României, cu consultarea Administrației Prezidențiale.

Această listă nu este a Președinților țărilor participante, ci reprezintă contribuția guvernelor țărilor noastre. Prin această listă, dăm un semnal politic, la cel mai înalt nivel, investitorilor, în ceea ce privește proiectele majore de interconectare pe care țările noastre le consideră prioritare. Această listă este una dinamică, ea putând suferi noi adăugiri, pe măsură ce unele proiecte se vor implementa, iar alte idei noi își vor face apariția.

În perioada următoare va trebui să ne concentrăm pe obţinerea finanţării şi pe implementarea acestor proiecte. Forumul de Afaceri va avea, la ediţia viitoare, sarcina de a discuta și evalua implementarea proiectelor.

Tot astăzi a fost lansat site-ul web dedicat Inițiativei celor Trei Mări, site creat de partea română și a cărui gestiune va fi preluată succesiv de gazdele următoarelor Summituri.

Prin intermediul Declarației comune am salutat, totodată, implicarea Comisiei Europene, a Guvernelor american şi german, a Băncii Europene de Investiții, a Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a Grupului Băncii Mondiale în susținerea Inițiativei celor Trei Mări.

Am decis împreună să continuăm să-i invităm, în calitate de invitați de onoare, la Summiturile viitoare, precum și la edițiile viitoare ale Forumului de Afaceri.

Un alt rezultat concret este decizia de a accepta Germania ca stat partener la Iniţiativă. Este o premieră şi un rezultat care ne bucură, Germania având multiple interese economice în regiune, în timp ce regiunea are numai de câștigat prin implicarea activă a Berlinului.

Am salutat, de asemenea, participarea oficialilor guvernamentali și a companiilor din Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică la prima ediție a Forumului de Afaceri și am decis să continuăm să invităm oficiali și companii din aceste state la edițiile viitoare ale Forumului de Afaceri. Toate aceste rezultate concrete sunt rodul unei munci asidue, desfășurate pe parcursul unui întreg an.

Pot astfel spune că Inițiativa celor Trei Mări a atins deplina maturitate, atât din punct de vedere conceptual, cât și politic. Pot afirma, totodată, că dispunem de toate condițiile și instrumentele pentru a lucra la implementarea deciziilor adoptate cu ocazia Summitului.

Înțelegem prin aceasta obiective clare, sprijin politic și financiar pentru scopurile Inițiativei, precum și crearea unor rețele de legătură puternice între comunitățile de afaceri.

Inițiativa celor Trei Mări are de acum în faţa sa, în etapa de dezvoltare care se deschide astăzi, un drum important de parcurs.

Este vorba despre misiunea esențială de a implementa proiectele majore de interconectare și de a strânge legăturile dintre comunitățile noastre de afaceri într-o rețea regională, parte a pieței extinse a Uniunii Europene. Acestea sunt, de altfel, și argumentele pentru care Inițiativa noastră este relevantă într-o lume globalizată, unde conectivitatea a devenit o premisă-cheie pentru creșterea economică.

România este pregătită să continue contribuția sa activă, inclusiv pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, în 2019, în scopul valorificării potențialului acestei Inițiative.

Vom acţiona, astfel, în beneficiul cetățenilor statelor participante, al regiunii, al vecinilor noștri, al întregii Uniuni Europene și al parteneriatului transatlantic.

Am plăcerea să vă informez că următoarea ediție a Summitului, cea din 2019, se va desfășura în Slovenia, la invitația domnului Președinte Pahor și doresc de pe acum mult succes Summitului de anul viitor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.