Acasă Anchete Interne Percheziții la “clanul Butoane”

Percheziții la “clanul Butoane”

DISTRIBUIȚI

147819 – 21092018 – În această dimineaţă  procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul  Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 14 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Giurgiu și a localitatăţii Vedea, într-o cauză penală disjunsă, având ca obiect  activitatea infracţională desfăşurată de către o parte a membrilor grupului infracţional denumit generic “clanul Butoane”.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, șantaj, trafic de minori, proxenetism, trafic de droguri de mare risc, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune şi organizarea ilegală a jocurilor de noroc.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat  că, în perioada 2015-2017, membrii grupului au înlesnit practicarea prostituției de către mai multe tinere pe teritoriul Austriei, Germaniei, Suediei și Marii Britanii, în vederea obținerii de foloase materiale.

De asemenea, suspecţii exploatat sexual 3 minore, pe raza județului Giurgiu, atât în locuințele celor în cauză, ale clienților racolați, cât și într-o unitate hotelieră.

S-a reţinut că minorele exploatate au obținut, în schimbul serviciilor sexuale prestate, în favoarea clienților racolați de către membrii grupului, sume cuprinse între 200 și  400 de lei zilnic, din care victimele primeau sume derizorii, în unele cazuri acestea fiind agresate fizic și psihic.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost ridicate și indisponibilizate 7 telefoane mobile, 9 cartele SIM, 4 carduri și 1 stick de memorie, 2 hard disk-uri, înscrisuri doveditoare ale unor transferuri bancare, carduri bancare și un autoturism de lux.

La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, 11  persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, S.C.C.O. Giurgiu  şi   Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

La data de 04.10.2017 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaților: Simion Petronela, zisă Timișoara, Grecu Viorel Ștefan, zis Ţiţi sau Căpățână, Balaban Georgel Adonis, zis Adi, Stanciu Marius, zis Țăranu sau Mario, Adam Cristian Angelo, Tănase Paul, zis Nevers, Pădure Eugen, zis Gelu Pădure, Dancu – Enache Nicușor, zis Noni, Fieraru Nicolae Daniel, zis Dan Lăutaru, Dumitru Liviu, zis Liță, Protopopescu Costin, zis Proto, Blîndă Mihaela Maricica, Pădure Petrișor Valentin, zis Petre, Oprea Radu, zis Tiranu, Cibi Nicolae Alexandru şi Schmutzer Marian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori.

În fapt s-a reţinut că începând cu luna iunie 2012, pe raza municipiului Giurgiu s-a constituit un grup infracţional organizat  cunoscut sub denumirea de “Clanul Butoane”, condus de către suspectul G. O., împreună cu cei trei fii ai săi, inculpatul Grecu Viorel-Ștefan, zis “Țiți” sau ”Căpățână” şi suspecţii G. F.-L. și G. S.-V. , care, prin folosirea de persoane  interpuse au săvârşit mai multe  infracțiuni de camătă, șantaj și proxenetism. Sumele de bani astfel obținute erau introduse în circuitul licit, prin achiziționarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpușilor.

În urma cercetărilor efectuate în cauză  a rezultat  că inculpații au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, cu deosebită notoritatea locală și națională, care a acționat pe o perioadă îndelungată de timp, în vederea comiterii unei multitudini de infracțiuni, cele mai multe dintre acestea generatoare de venituri ilicite impresionante. Maniera în care aceștia au acţionat a conturat o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susţinut, aceştia denotând persistență infracţională și insistență în valorizarea unei faime negative locale menită  să impună o stare teamă continuă populației și să creeze o aparență de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura și gravitatea faptelor comise.

S-a reţinut că, în perioada anilor 2012-2017, membrii grupării au procedat la acordarea de diverse sume de bani cu titlu de camătă percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuințele sau autoturismele deținute.

În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la amenințări și chiar corecții fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.

O parte a grupării a acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie în vederea obținerii de profituri infracționale în urma facilitării practicării prostituției de către tinere racolate în special de pe raza jud. Giurgiu. De remarcat este faptul că unii dintre proxeneți procedau la luarea în căsătorie a acestora și profitând de naivitatea lor obțineau sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de către tinere, venituri ilicite pe care le investeau ulterior în achiziționarea de autoturisme, imobile  sau accesorii de lux.

Totodată,  în cursul anului 2017, o parte dintre membrii grupului s-au asociat în vederea comiterii infracțiunii de înșelăciune organizând jocuri de noroc pe raza municipiului Giurgiu, în scopul inducerii în eroare a participanților prin folosirea unor mijloace frauduloase care să îi ajute să câștige sumele de bani pariate de către ceilalți jucători la jocurile de noroc de tip poker, barbut sau rummy.

Prin rechizitoriul din data de 10.04.2018, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Simion Gabriel Ionel,  Simion Petronela, Tănase Ion, Grecu Viorel Ștefan, Grecu Monica, Pascu Marius Dan, Dumitru Vasile, Balaban Georgel Adonis, Adam Cristian Angelo, Tănase Ionuț, Dumitru Daniel, (fost DAIA), Grecu Dan, Păun Nicolae, Tănase Paul, Grecu Octavian, Grecu Florin Lucian, Pădure Eugen, Dancu – Enache Nicușor, Fieraru Nicolae Daniel, Dumitru Liviu, Protopopescu Costin, Blîndă Mihaela Maricica, Fieraru Alexandra Petronela, Pădure Petrișor Valentin, Oprea Radu, Cibi Nicolae Alexandru, Tichineață Alexandru Mihai şi Schmutzer Marian, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la camătă, înșelăciune, fals în declarații și participație improprie la fals intelectual, uz de fals, folosirea unui înscris oficial, spălare a banilor, camătă, șantaj în formă continuată, influențarea declarațiilor, șantaj, complicitate la camătă, în formă continuată, lipsire de libertate în mod ilegal şi contrafacere de marcă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.