Acasă Politic Primul Congres Internaţional  al Grupului Femeilor Parlamentar

Primul Congres Internaţional  al Grupului Femeilor Parlamentar

DISTRIBUIȚI

147718 – 12092018 –  Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților, deputat USR, Cristina Iurişniţi, a participat  la reuniunea Primului Congres Internaţional al Grupului Femeilor Parlamentar de la Dublin.

În perioada 9-10 septembrie 2018, numeroase politiciene, reprezentante ale mediului academic și activiste pentru drepturile femeilor din întreaga lume participă la lucrările Congresului pentru a dezbate subiecte de actualitate din domeniul egalității de șanse și de gen.

Scopul evenimentului la nivel înalt este ca parlamentare din toate țările să găsească instrumentele cele mai eficiente pentru impulsionarea participării femeilor la viața politică și decizională. În cadrul sesiunilor de discuții, participantele vor face schimb de bune practici și soluții legislative la probleme specifice fetelor și femeilor. De asemenea, la finalul Congresului participantele au semnat un acord privind implicarea femeilor în politică, la nivel global.

”În România, peste 52% dintre cetățeni sunt femei, dar reprezentarea parlamentară rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – doar 18% femei deputat și senator. Avem datoria și responsabilitatea de a găsi acele instrumente care generează egalitate de șanse și de gen inclusiv la nivel politic și decizional”, susține Cristina Iurișniți, președintele Comisiei de resort din Camera Deputaților și deputat USR.

În intervenţia sa  în cadrul Congresului, Cristina Iurişniţi a subliniat necesitatea introducerii cotelor de reprezentare ca măsuri afirmative în sprijinul egalității de șanse si importanța implementării unor politici educaționale în acest sens, așa   cum recomandă inclusiv Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite. Elementele de conținut educaționale care vizează eliminarea stereotipiilor de gen, lupta împotriva violenței domestice si a oricărei  forme de discriminare,,  trebui  sa  ajungă  și în  curriculum- ul românesc.    Țări precum țările nordice sau țări francofone – au un nivel de trai mai ridicat, o calitate a vieții și un nivel crescut de fericire al tuturor cetățenilor, nu doar al fetelor și femeilor. Urmează doi ani electorali în România, iar cotele de reprezentare trebuie să devină o prioritate”, este de părere deputatul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.