Acasă Externe Zi plină pentru ministrul Teodor Meleşcanu în America

Zi plină pentru ministrul Teodor Meleşcanu în America

DISTRIBUIȚI
foto:stirileprotv.ro

147894 – 27092018 –   Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a continuat, la 26 septembrie 2018, seria acţiunilor, în contextul participării la dezbaterile generale ale celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Șeful diplomației române a participat la reuniunea ministeriala informală cvadrilaterală (Bulgaria-Croația-Grecia-România), organizată de către vice-premierul şi ministrul de Externe croat, Marija Pejčinović Burić. Cu acest prilej, au fost abordate în principal aspecte legate de evoluțiile regionale, precum şi modalităţile prin care statele din regiune pot contribui semnificativ la promovarea inițiativelor și proiectelor UE, pentru a încuraja și facilita evoluțiile pozitive. Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul țării noastre pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, una dintre prioritățile viitoarei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deține de la 1 ianuarie 2019. A subliniat, totodată, importanța unei coordonări strânse la nivel cvadrilateral pentru a sprijini statele din regiune în implementarea reformelor necesare.

Întrevederea ministrului Teodor Meleșcanu cu omologul din Republica Armenia, Zohrab Mnatsakanyan, a oferit cadrul pentru evocarea fundamentelor solide ale relațiilor româno-armene. Între poporul român și poporul armean există o îndelungată tradiție de cooperare și bună înțelegere, care a contribuit la numeroase realizări în planul culturii și spiritualității. Cei doi miniștri au reconfirmat cu acest prilej dorința de dezvoltare a relațiilor bilaterale pe toate dimensiunile în perioada următoare, evocând valoarea simbolică a coincidenței celor două centenare istorice sărbătorite, anul acesta, în România și în Republica Armenia. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu i-a adresat omologului din Republica Armenia invitația de a efectua o vizită oficială în România și a fost reafirmat sprijinul României pentru intensificarea cooperării între UE și Armenia.

În cadrul întâlnirii cu Abdullatif Bin Rashid Al Zayani, Secretarul General al Consiliului de Cooperare al Golfului, ministrul român al afacerilor externe a reiterat interesul României pentru explorarea posibilității de formalizare a cooperării dintre țara noastră și Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), prin convenirea unor documente bilaterale. Întrevederea a prilejuit și un bogat schimb de opinii asupra unor dosare regionale și internaționale de interes pentru ambele părți, cu accent asupra combaterii terorismului, situația de securitate din Siria și Yemen. În context, șeful diplomației române a subliniat că România, ca stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, va continua să promoveze necesitatea soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat, de asemenea, susținerea față de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizație deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate.

Ministrul Teodor Meleșcanu a avut, de asemenea, o întâlnire cu președintele Comisiei Uniunii Africane, în cursul căreia a reafirmat interesul României pentru consolidarea relațiilor tradiționale bune ale țării noastre cu țările africane.

Programul zilei s-a încheiat cu participarea delegației României la recepția tradițională oferită de Delegația Uniunii Europene la New York în onoarea șefilor de delegații la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.