Acasă Economie BNR încurajează creditele cu dobândă fixă și pune frână celor de consum

BNR încurajează creditele cu dobândă fixă și pune frână celor de consum

DISTRIBUIȚI

  147981 – 04102018 – Suntem în faza finală cu măsurile prudențiale de limitare a gradului de îndatorare. Ele vor fi anunțate într-un orizont nu prea îndepărtat. Am discutat și cu industria și cu alți factori de decizie. Ne gândim la o creștere sănătoasă a creditării, care să fie spre binele consumatorilor. Să-și poată bine evalua posibilitățile de rambursare, a explicat miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

”Nu avem instrumente foarte directe în acest sens. Nu mai putem merge la o bancă să-i spunem să crediteze pe cutare sau pe cutare, să dea mai multe credite persoanelor fizicedecât IMM-urilor”, spune Isărescu. Potrivit acestuia, BNR a utilizat asemenea măsuri în 2000 – 2005, dar ”eram atunci în contratimp. Ni s-a spus că dacă vrem să intrăm în UE să renunțăm la ele. Se spunea că sunt forme indirecte de control de capital. Și știți că una din condițiile de intrare în UE a fost liberalizarea contului de capital”, a mai precizat Isărescu.

Măsurile însă, ”au funcționat așa cum au funcționat…”. BNR nu a putut opri creditul în valută, nici cel în franci elvețieni. ”Dar am fost dați ca exemplu ca fiind unele din primele țări care au încercat încă înainte de criză să introducem aceste măsuri. Dar asta e deja istorie”, își amintește guvernatorul BNR.

Întâmplător, mai adaugă el, România a rămas în urmă. ”Cehii sunt mult mai avansați față de noi în asemenea măsuri. Noi, care le-am anunțat înaintea crizei, acum suntem codași…”, spune Isărescu.

Potrivit HotNews, BNR are în vedere reducerea gradului de îndatorare al solicitanților de credite. Plafoanele propuse sunt considerabil mai mici decât cele actuale, cel mai afectat segment fiind cel al creditelor de consum. Bancherii comerciali nu înțeleg foarte bine de ce atâta grabă din partea BNR și așteaptă conferința care va avea loc joi la Banca Națională, când va fi prezentat Raportul privind Stabilitatea, pentru a afla mai multe detalii. Reamintim că recent, o delegație restrânsă de bancheri a participat la o discuție cu viceguvernatorul BNR Liviu Voinea pe această temă, dar dialogul a generat mai multe întrebări decât răspunsuri.

BNR vrea să tempereze consumul, considerat pe bună dreptate un motor nesustenabil de creștere a economiei într-o țară cum e Romania. Prin urmare, BNR încurajează creditele cu dobândă fixă și pune frână celor de consum (în special celor în valută, cu dobândă variabilă).

Pentru primul credit pentru investiții imobiliare contractat în scopul achiziționării unei locuințe ce este/urmează a fi ocupată de debitor, gradul total de îndatorare și fiecare dintre nivelurile aferente creditelor pentru investiții imobiliare sunt cu 5% mai ridicate față de valorile prezentate în tabel.

Oficialii BNR vorbeau încă din septembrie 2017 despre posibilitatea limitării gradului de îndatorare, după ce au constat că împrumuturile acordate persoanelor fizice a depasit pragul de semnal, apropiindu-se de pragul de alertă. Cand se atinge acel prag de alerta, Comitetul European de Risc Sistemic obligă Banca Centrală  să ia măsuri prin intermediul Comitetului Macroprudential de Risc Sistemic, cem mai adesea bancherii centrali optând pentru plafonarea gradului de îndatorare. Măsuri similare au foat luate în acest an de mai toate băncile centrale din Europa.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.