Acasă Externe Chile: Consulat General Onorific al României pentru regiunea Santiago de Chile și...

Chile: Consulat General Onorific al României pentru regiunea Santiago de Chile și Valparaiso

DISTRIBUIȚI

  148184 – 22102018 – Delegația oficială a Guvernului României a desfășurat, în perioada 16 – 21 octombrie 2018, o vizită oficială în Republica Chile. Delegația a fost condusă de  Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului și are ca obiectiv principal intensificarea relațiilor diplomatice și comerciale între cele două țări.

Vizita oficială a inclus reuniuni la nivel înalt cu miniștri din Guvernul Sebastián Piñera, conducerea celor două camere ale Parlamentului, parlamentari, ambasadori și alți membri ai corpului diplomatic, oameni de afaceri și reprezentanți ai autorităților publice locale.

”În 2018 sărbătorim 107 ani de relații diplomatice continue între România și Chile. Este statul latino-american cu cea mai mare creștere economică și deține o poziție geo-strategică deosebită. Totodată, această țară cu un capital natural unic, parte al patrimoniului mondial UNESCO, întâmpină numeroase probleme de mediu. Luând în considerare toate aceste aspecte, consider că organizarea acestei prime delegații guvernamentale de nivel înalt din ultima decadă reprezintă o oportunitate din care ambele state pot câștiga”, a declarat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu.

Vizita a avut în prim-plan inaugurarea, de către viceprim-ministrul Gavrilescu, a primului Consulat General Onorific al României pentru regiunea Santiago de Chile și Valparaiso. În prezența reprezentanților corpului diplomatic din Chile, printre care amintim ambasadorii SUA, Israelului, Greciei, Paraguay-ului și Ecuadorului, dar și membri ai mediului de afaceri din regiunea vini-viticolă Casablanca-Valparaiso, demnitarul român a înmânat acreditarea lui Mario Agliatti Valenzuela, noul consul general onorific al României în Chile.

Demnitarul român a avut o întâlnire cu ministrul Mediului din Chile,  Carolina Schmidt Zaldivar. În cadrul acestei întâlniri, cei doi miniștri au semnat un memorandum de înțelegere bilaterală în domeniul protecției mediului. ”Împreună cu doamna ministru Schmidt am hotărât să punem bazele colaborării noastre inter-instituționale în domenii precum combaterea schimbărilor climatice, protecția biodiversității și managementul deșeurilor. În plus, partea chiliană ne-a cerut sprijinul în ceea ce privește crearea unei instituții naționale care să gestioneze zonele de protecție, având în vedere experiența dobândită de țara noastră în procesul de înființare a Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate”, a precizat ministrul român al Mediului. În plus, ministrul chilian al Mediului a solicitat realizarea unor schimburi de experiență cu specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în vederea pregătirii experților chilieni în gestionarea incendiilor forestiere, având în vedere că Chile a fost victima multor incendii de acest tip, în ultimii ani.

Șeful delegației României a avut o întrevedere și cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Chile, domnul Roberto Ampuero Espinosa. Cu această ocazie, s-a reconfirmat deschiderea și dialogul pentru cooperare între cele două state în relații de politică externă, precum și acordarea de sprijin, de către România, având în vedere preluarea președinției Consiliului UE în primul semestru din 2019, în procesul de modernizare a acordului economic UE-Chile. În plus, Grațiela Gavrilescu i-a înmânat ministrului Ampuero invitația oficială din partea ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru a vizita România anul viitor.

Grațiela Gavrilescu: ”Trebuie să spunem tuturor că relațiile româno-chiliene se bazează pe o istorie comună foarte specială. În anii 70, când ambele state se aflau în plină dictatură, peste 10.000 de chilieni au primit azil politic în România. Gestul românilor de atunci nu a fost uitat și face parte din istoria Republicii Chile. Și pentru ca această istorie să fie completă, i-am promis ministrului Ampuero că, odată cu vizita domniei sale în România, vom pune la dispoziția dumnealor acele părți din arhiva Societății Române de Televiziune care conțin elemente din viața acestor chilieni cărora li s-a acordat azil politic. Este dreptul fiecărui popor să-și cunoască trecutul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.