Acasă Social Două noi substanţe sintetice, din categoria opioidelor, puse sub control în UE

Două noi substanţe sintetice, din categoria opioidelor, puse sub control în UE

DISTRIBUIȚI

147946 – 02102018 – La nivel comunitar, s-a decis ca două noi substanţe sintetice să fie supuse controlului în cele 28 de state membre.

Implementarea Deciziei Consiliului UE, bazate pe propunerea Comisiei Europene, a fost adoptată în trei paşi procedurali care să acopere necesitatea măsurilor de control pentru asigurarea sănătăţii publice şi înlăturarea ameninţărilor sociale.

Substanţele care au ridicat îngrijorări serioase privind sănătatea în Europa sunt cycloproprylfentanyl şi methoxyacetylfentanyl. Ambele sunt produse chimice, derivate ale fentanyl-ului, un drog pus sub control şi utilizat în medicină pentru ameliorarea durerilor şi ca anestezic.

Decizia s-a bazat pe evaluările de risc ale substanţelor de către Comitetul Ştiinţific al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA) şi ale altor experţi din statele membre UE, Comisia Europeană şi Agenţia Europeană a Medicamentului.

Disponibil în UE din anul 2017, cycloproprylfentanyl-ul a fost detectat în 6 state membre şi în Norvegia. În momentul evaluării riscurilor, 78 de cazuri de mortalitate cauzate de consumul acestei substanţe fuseseră raportate în două ţări: Suedia şi Marea Britanie.

Methoxyacetylfentanyl-ul a fost disponibil pe piaţa europeană încă din noiembrie 2016 şi a fost identificat în 11 state membre UE şi în Norvegia. În momentul efectuării analizei de risc, 13 cazuri de mortalitate au fost confirmate de 4 ţări europene: Belgia, Cehia, Suedia şi Marea Britanie.

În România, nu au fost depistate aceste tipuri de substanţe, iar Agenţia Naţională Antidrog (ANA) monitorizează permanent apariţiile noilor tipuri de droguri, raportând de fiecare dată, prin Sistemul de Avertizare Rapidă (EWS), către Centrul de Monitorizare (EMCDDA) de la Lisabona.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.