Acasă Politic “Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”

“Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”

DISTRIBUIȚI

  148312 – 30102018 – Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea la liceu a disciplinei obligatorii “Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”.

Propunerea lui Raețchi vine pe fondul expansiunii fenomenului de fake news, dar și după ce raportul World Economic Forum arată că România se află pe un rușinos loc 129 în lume la indicatorul ”gândirea critică în predare” la școală.

”Vorbim despre ameninţări la adresa democraţiilor liberale pe care tinerii le pot identifica şi respinge dacă deprind exerciţiul gândirii critice. Dezvoltarea fenomenului fake news generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens”, spune Raețchi.

Proiectul vizează introducerea în clasa a XI-a a unei ore pe săptămână din disciplina “Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”.

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.