Acasă Politic MAE: Celebrarea Zilei ONU

MAE: Celebrarea Zilei ONU

DISTRIBUIȚI

148244 – 24102018 –   În fiecare an, la data de 24 octombrie, Organizația Naţiunilor Unite (ONU) celebrează ziua în care, ca urmare a angajamentului asumat în 1945 de reprezentanţi ai statelor participante, multilateralismul s-a transformat din concept într-un instrument juridic, prin intrarea în vigoare a Cartei Naţiunilor Unite.

După mai mult de şase decenii de activitate în cadrul ONU, România rămâne în continuare unul dintre membrii săi angajaţi să aducă o contribuţie semnificativă la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, la promovarea democraţiei şi a drepturilor omului şi la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare economică şi socială.

Anul 2018 este un an cu o mare însemnătate atât pentru România, cât şi pentru Naţiunile Unite. Pentru România este anul Centenarului Marii Uniri, pentru Naţiunile Unite este aniversarea a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a 70 de ani de la înfiinţarea Comisiei de Drept Internaţional.

În discursul naţional, susţinut recent în plenul Adunării Generale a ONU, evidenţiind deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019, România a reafirmat intenţia de a consolida cooperarea dintre Organizația Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană.

Sub motto-ul ”Un angajament de lungă durată pentru pace, justiţie şi dezvoltare”, România şi-a prezentat candidatura pentru a deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în intervalul 2020-2021. România urmăreşte să rămână un susţinător al diplomaţiei multilaterale şi al respectării dreptului internaţional, continuând angajamentele de a contribui activ la menținerea păcii și la promovarea educaţiei pentru pace.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.