Acasă Externe Agenda Europeana ”Pentru sănătatea României!”

”Pentru sănătatea României!”

Laurențiu Rebega, europarlamentar

DISTRIBUIȚI

  148039 – 10102018  –

Încă o dată, Guvernul României, din indolență sau neștiință, face ca nemulțumirile cetățenilor să fie ascultate la Bruxelles mai degrabă decât la Palatul Victoria.

Astăzi (n.r. – marți, 9 octombrie), în Parlamentul European, reprezentanții Uniunii sindicale Sanitas București au venit să susțină standardizarea studiilor pentru profesia de asistent medical. Demersul este urmarea unei petiții depuse anul trecut și semnate de peste 7.500 de asistenți medicali din România. Am susținut această petiție încă de la depunerea ei și am insistat să fie inclusă cât mai curând pe agenda Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European, având în vedere că problema salarizării diferite a asistenților medicali afectează peste 100.000 de asistenți și asistente medicale din România.

Pe scurt, prin această petiție se solicită standardizarea studiilor pentru profesia de asistent medical, prin recunoașterea unei singure forme de învățământ la nivel național, conform reglementarilor europene, și care să asigure aplicarea unui principiu european fundamental: la muncă similară, retribuție similară!

Accesul la profesia de asistent medical în România a fost reglementat foarte diferit de-a lungul timpului. În prezent există trei forme de pregătire profesională: două cu studii superioare (de lungă și de scurtă durată) și una cu studii medii (școală postliceală). Drept urmare, asistenții medicali cu studii postliceale sunt tratați diferit și plătiți diferit față de cei cu studii superioare, deși fișa postului și atribuțiile sunt aceleași, iar în alte țări ale Uniunii Europene acest lucru nu se întâmplă.

Fără echivalarea prin standardizare, aceste categorii ar fi trebui sa înceapă din nou o alta programă de studii, ceea ce ar dura circa 1.000 de ani, ținând cont de faptul că avem în România o capacitate de școlarizare a acestor persoane de circa 1.000 de locuri pe an în universitățile de profil.

Conform directivelor europene în domeniu, statele membre trebuie să aplice măsuri compensatorii în educație și formare profesională, precum și completarea și asimilarea aptitudinilor profesionale. Alte state membre precum Spania, Belgia, Estonia si Polonia, oferă un exemplu pozitiv în acest sens.

În urma dezbaterilor din Comisia pentru Petiții, s-a hotărât atenționarea Guvernului României în vederea soluționării pozitive a acestei situații. Mă bucur că am putut sprijini petiția în Parlament și că am putut pleda pentru un demers de interes național.

În cursul discuțiilor a ieșit la iveală că blocajul este de natură eminamente politică, iar responsabilitatea cade exclusiv în sarcina Executivului. Guvernul României trebuie să dovedească cetățenilor că are și voința politică, dar și inteligența și hotărârea necesare pentru rezolvarea cu celeritate a unei teme care ține de nucleul central al valorilor social democrate. Altminteri, încrederea cetățenilor va continua să scadă.

Știm cu toți că România se confruntă în ultimii ani cu plecarea masivă a personalului medical către alte state ale Uniunii Europene. În ultimii zece ani, 20% dintre asistenții medicali din România au plecat din țară. Este deci imperios necesar ca statul român să acționeze ferm pentru menținerea personalului din sistemul sanitar în țară. Iar rezolvarea situației prezentate de sindicatul Sanitas este un pas obligatoriu în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.